Citește și: Fără dinți dar nu ne pasă. 3 din 10 nu mai au niciun dinte natural!

Screeningul alergologic la materiale dentare este recomandat în special persoanelor care au mai traversat episoade alergice în decursul vieții. Cu toate acestea, e util oricărui pacient care are nevoie de o intervenție stomatologică majoră.

Produsele utilizate în stomatologie conțin multiple substanțe cu potențial alergenic, printre care se numără metale, aliaje, adezivi, compuși din lucrările dentare.

Pot apărea probleme grave chiar și la 6 luni după lucrarea dentară

În cazul alergiei la o substanță utilizată în lucrarea dentară, pacientul va dezvolta în timp diverse probleme la nivelul cavității orale, cele mai frecvente fiind lichenul plan oral, leucoplazia, glosodinia, senzația de arsură a gurii, stomatitele, angioedemul recurent, desprinderea sau respingerea lucrării dentare. Astfel de simptome și probleme pot apărea în termen de 4 săptămâni până la 6 luni după efectuarea lucrării dentare, fiind de multe ori dificil ca adevărata lor cauză de natură alergică să fie determinată.

În decursul timpului s-au efectuat studii speciale asupra problemelor alergice provocate de lucrările dentare. Acestea au condus la conceperea unei baterii de screening dentar alergologic, destinată testării pacientului anterior efectuării intervenției stomatologice. Bateria include 31 de substanțe utilizate în stomatologie; prin tehnica numită patch, ele se aplică pacientului pe pielea spatelui, cu ajutorul unor plasturi speciali, după care medicul alergolog evaluează aspectul zonei testate, decelând dacă există sau nu un grad de sensibilizare.

Testarea se face doar cu ajutorul unor plasturi și nu e dureroasă

Testarea patch nu este dureroasă, doar uneori se poate resimți o ușoară senzație de mâncărime sau usturime la locul de aplicare a substanței testate. Rezultatele testului se citesc la 48 și la 72 de ore după aplicarea plasturilor. În anumite situații este necesară o citire și la 7 zile. Ca în orice altă testare patch, este important ca pacientul să nu prezinte leziuni de eczemă în momentul testării. De asemenea, nici să nu urmeze un tratament medicamentos antialergic.

Testarea cutanată patch este singura metodă prin care se poate evalua sensibilizarea unei persoane la alergenele utilizate în stomatologie. Ea este indicată atât ca metodă de screening, – când vrem să detectăm riscul alergic înainte de efectuarea unei lucrări dentare-, cât și ca metodă de diagnostic, în cazul persoanelor care – ulterior lucrării dentare – au avut episoade de dermatită de contact alergică sau iritativă, ori alte simptome de natură alergică.

Citește și: