Se instalează comod, nu dă semne decât târziu, face ravagii și se spune că nu boala în sine e pericolul adevărat, ci complicațiile devastatoare. Îngrijorător este că peste un milion de români au diabet, însă numai o treime urmează un tratament adecvat.

De ce apare

Diabetul duce la situația în care organismul nu mai asimilează corespunzător nutrienții din alimente, așa încât energia nu mai ajunge la celule, pentru funcționarea normală. Glucoza, forma prin care zahărul se găsește în sânge, ajutată de insulină, hormon secretat de pancreas, descompun alimentele consumate și le transformă în energie la nivel celular. La diabetici, pancreasul secretă prea puțină insulină sau deloc. Prin urmare, organismul nu mai produce energie, blocând în sânge o cantitate foarte mare de zahăr. În timp, acest lucru duce la complicații cronice, precum ateroscleroza, neuropatia, retinopatia, bolile renale și cardiovasculare. Pericolul real îl reprezintă diabetul de tip II, întâlnit la peste 90% dintre diabetici, dintre aceștia cam 80% fiind sunt supraponderali, motiv pentru care și complicațiile se accentuează.

Ce să NU faci dacă ai diabet

Toată lumea dă sfaturi cu privire la ce trebuie făcut în cazul în care suferi. Mai important este să afli ce este neapărat necesar să NU faci, dacă vrei să-ți fie bine.

1.Nu ignora tratamentul!

Medicamentele prescrise de medicul specialist trebuie luate la ore fixe, fie că este vorba despre insulina injectabilă, fie despre pastile. Disciplina este cheia.

2.Nu trișa!

Orice încercare de a „fenta” regimul alimentar face parte din categoria „să-ți furi singur căciula”. Să nu te miri dacă ai fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge sau te simți rău doar pentru că ai „gustat” dintr-o prăjiturică.

3.Nu te enerva!

Pe fondul stării de stres prelungit, diabetul se accentuează. Sună paradoxal, însă singurul aliat de nădejde în lupta împotriva stresului ești tu. Numai tu te poți desprinde de sursele de stres, cu greu ce-i drept.

4.Nu te îngrășa!

O greutate corporală în limitele normale scade șansele de apariție și de evoluție a diabetului. Excesul de grăsime îi dă organismului semnale eronate care dereglează producția de insulină. Sportul și mișcarea în aer liber sunt activități recomandate cu tărie de către diabetologi.

5.Nu purta încălțări incomode

Prea mult zahăr în sânge face ca ciupercile și bacteriile să se multiplice. Infecțiile pielii, ale vaselor de sânge și ale picioarelor devin frecvente când ai diabet. Iar piciorul diabetic, neîngrijit corespunzător, poate ajunge la amputare.

Nu amâna vizita la medic!

„Dieta sănătoasă și un stil de viață echilibrat reprezintă cea mai eficientă metodă de prevenție. Pentru prevenirea diabetului zaharat de tip 2, singura metodă eficientă la nivel național este screening-ul. Însă acesta trebuie să fie organizat, desfășurat periodic și urmat de o evidență clară a pacienților. Cum vorbim despre un proces care nu este implementat în România, pacienții ajung la medic în stadii avansate, când tratamentele recomandate sunt foarte costisitoare. De curând, au fost adăugate pe lista tratamentelor compensate noi molecule care vor salva viețile multor oameni.”, spune Conf. Dr. Cristian Serafinceanu – Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „N. C. Paulescu”, UMF „Carol Davila”, București.

Sursa foto: 123rf.com