Dormi bine, ești sănătos!
Se știe deja că avem nevoie de minimum 8 ore de somn pe noapte, ca să beneficiem de o stare bună de sănătate. Unele dintre bolile cu consecințe grave pe termen lung, precum depresia, obezitatea sau diabetul, au fost puse deja pe seama lipsei de somn. Omul petrece aproximativ un sfert din viaţă dormind, iar un somn sănătos şi odihnitor este indispensabil pentru funcţionarea optimă a organismului. Însă, un nou inamic creează mari probleme: sindromul de apnee în somn. Apneea este o întrerupere temporară a respiraţiei. Persoanele care suferă de sindromul de apnee în somn (SAS) se opresc în mod repetat din respirat în timpul somnului, pentru intervale cuprinse între câteva secunde şi un minut sau chiar mai mult. Aceste întreruperi produc o scădere a cantităţii de oxigen din sânge, fapt ce poate provoca grave complicaţii sau chiar moartea. Consecințele SAS includ: somnolența diurnă, depresie, iritabiliate, probleme sociale și familiale, disfuncții sexuale, dificultăți de concentrare, probleme de memorie, precum și un număr crescut de accidente rutiere cauzate de ațipirea la volan. Pauzele respiratorii de cel puțin 10 secunde în timpul somnului, repetate și dese sunt ceea ce medicii numesc apnee obstructivă. Prof. Dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie spune că printre „riscurile asociate cu apneea obstructivă netratată sunt: accidente, moarte subită în somn, hipoventilație diurnă, hipertensiune pulmonară, hipertensiune arterială sistemică, tulburări sexuale.”
Ai permis de conducere? Riști să-l pierzi, dacă nu te tratezi de apnee în somn!
Potrivit directivei europene din 1 iulie 2014, „Candidații sau conducătorii auto pentru care există suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv se supun unei consultații medicale, pentru obținerea unui aviz autorizat, înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere. Aceștia pot fi sfătuiți să nu conducă până la confirmarea diagnosticului. Permisele de conducere pot fi eliberate candidaților sau conducătorilor auto care prezintă sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv și care dovedesc că își controlează afecțiunea în mod corespunzător, că respectă un tratament adecvat și că prezintă îmbunătățiri în ceea ce privește somnolența, dacă este cazul, fapt confirmat de un aviz medical autorizat. Candidații sau conducătorii auto care prezintă sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv și care urmează un tratament trebuie să facă obiectul unei examinări medicale periodice, la intervale care nu depășesc trei ani pentru conducătorii auto din grupa 1 și un an pentru conducătorii auto din grupa 2, pentru a stabili măsura în care respectă tratamentul, necesitatea de a continua tratamentul și menținerea unei vigilențe adecvate.” Noile reglementări trebuie implementate până la finele acestui an. Și asta pentru că somnolența a fost asociată în 31-41% din accidentele majore ale vehiculelor comerciale (șoferi profesioniști). Conform directivei 2014/85/UE a Comisiei din 1 iulie 2014 de modificare a Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind permisele de conducere, numeroase studii și cercetări publicate recent confirmă că sindromul de apnee în somn de tip obstructiv este unul dintre cei mai mari factori de risc a accidentelor auto.
Sforăi? Vezi dacă suferi de apnee!
Asistent Universitar Doctor Oana Deleanu, Președintele Societății Române de Somnologie, subliniază: „Nu fiecare sforăitor face sindrom de apnee în somn. Însă, simptomatologia afecțiunii include sforăitul persistent zgomotos, mai mult de 5 pauze de respirație de peste 10 secunde în interval de o oră de somn, mersul frecvent la toaletă pe parcursul nopții, durerile de cap matinale, iritabilitatea, capacitatea redusă de concentrare.” În sprijinul noilor directive europene, Societatea Română de Pneumologie, împreună cu Philips Respironics și M2000 Multimedia Systems au lansat „Help! Snoring”, o aplicație pentru telefoanele mobile și tablete, cu scop de informare și testare. Aplicația este disponibilă gratuit tuturor persoanelor care suferă de tulburări ale somnului (apnee în somn de tip obstructiv, sforăit, somn neodihnitor, treziri repetate, oboseală în timpul zilei) sau doresc să se informeze asupra acestora. Aplicația oferă și informații cu privire la medicii și cabinetele disponibile pentru testarea calității somnului.
Sursa foto: lvbwss.de