Puțini dintre noi știu ce e acela un strănut. Cei mai mulți cred că e o manifestare normală, de cele mai multe ori zilnică. Însă, medicii afirmă că strănutul poartă cu sine mai multe riscuri pentru sănătate și trebuie tratat. Mai mult, șase organe care sunt afectate atunci când strănuți, iar urmările pot fi serioase. 
Din păcate, australianca Monique Jeffrey a aflat pe pielea ei ce înseamnă un strănut din toți rărunchii. În urmă cu câțiva ani, tânăra a strănutat puternic și din această cauză, două vertebre ale coloanei s-au deplasat iar ea a rămas paralizată temporar. De atunci, cu ajutorul medicilor, a învățat să-și gestioneze aceste manifestări. Dar ce e de faptul strănutul? Potrivit explicației medicale oficiale, este reacția spontană a organismului atunci când substanțe iritante actuivează receptorii nervului trigemen pe care îi avem în nas, în gură și în faringe.
Citește și: 10 sfaturi utile ca să scapi de depresia post-vacanță

Există două posibilități de a opri strănutul

Medicii afirmă că sunt două posibilități recomandate de a opri strănutul. Prima este presiunea aplicată cu degetul pe buza superioară, sau pe vârful nasului (nu pe nări) sau pe ambii ochi. Cea de-a doua metodă este aceea de a respira profund doar pe nări, timp de câteva secunde. Însă nu de fiecare dată funcționează recomandările și atunci e bine de știu ce organe sunt afectate atunci când strănuți.
1. Ochii, din cauza presiunii oculare ridicate
2. Nasul, din cauza posibilității ruperii capilarelor sangvine
3. Urechile. Poți rămâne temporar surdă după un strănut serios.
4. Vertebrele cervicale care se pot deplasa într-o clipă
5. Diafragma. Mușchii abdominali ridică brusc diafragma, exercitând o presiune asupra plămânilor și deschizând faringele.
6. Creierul. În cazul în care strănutul e puternic sau încerci să te abții, pot avea loc hemoragii cerebrale.
Riscurile sunt și mai mari pentru cei care au malformații ale vaselor de sânge sau o patologie a pereților acestor vase.
Ce e bine de știut este că strănutul mai puțin puternic care apare rar spre foarte rar indică o sănătate foarte bună a unei persoane. Indiferent cât de des apare strănutul, sau cât e de puternic, recomandarea de bun simț e aceeași: Puneți mâna la gură pentru a-i proteja pe cei din jurul vostru. Viteza cu care aerul iese din plămâni este de 250 km/h.

 Citește și: