Afecțiunile reumatologice au o distribuție variată. Cea mai afectată categorie o reprezintă femeile.  Simptomele unor boli autoimune reumatologice se manifestă  frecvent la vârste între 20 și 40 de ani. Or, exact aceasta este perioada în care femeia își întemeiază o familie și planifică venirea pe lumea a copiilor. Iar dacă suferă de afecțiuni reumatologice, este foarte important să știe ce o așteaptă. Cunoașterea efectelor sarcinii asupra bolii și a felului în care boala afectează sarcina sunt cruciale pentru viitoarele mame.

Pana in urma cu cativa ani, femeile cu afectiuni reumatologice autoimune erau  sfatuite sa nu ramana insarcinate. Astazi insa, cu o buna planificare si ingrijire medicala, marea majoritate a acestor sarcini sunt duse la bun sfarsit cu succes. Cu toate astea, atat pacienta cat si medicul trebuie sa fie pregatiti pentru eventuale complicatii pe parcurs.”,  spune Dr. Vasilia Iorgoveanu, medic reumatolog.

Efectele sarcinii asupra afecțiunilor reumatologice

Modificarile aduse de sarcina afectiunilor reumatologice difera de la boala la boala. Poliartrita reumatoida, lupusul eritematos sistemic si sindromul antifosfolipidic sunt boli autoimune care pot determina complicatii pe parcursul sarcinii. Și da probleme și dupa nastere, atat mamei cat si fatului. In cazul poliartritei reumatoide, simptomele deseori scad in intensitate pe parcursul sarcinii. Și reduc nevoia de medicamentatie, insa isi recapata in general intensitatea dupa nastere.

Sindromul antifosfolipidic creste atat riscul formarii de cheaguri de sange in vene si artere, cat si riscul aparitiei de complicatii obstetricale precum pierderea sarcinii, nastere prematura sau hipertensiune  pe parcursul sarcinii. Asadar, sarcina pentru femeile ce sufera de sindromul antifosfolipidic poate genera multe complicatii si trebuie tinuta constant sub observatie.

Este recomandat ca femeile ce sufera in acelasi timp de o afectiunie reumatologica si de hipertensiune pulmonara sa evite sarcina, deoarece boli precum lupus sau sindromul antifosfolipidic pot dezvolta complicatii grave in prezenta hipertensiunii. In general, regula este ca orice afectiune reumatologica trebuie tinuta sub control si atent supervizata de catre medic inainte ca o femeie sa planuiasca o sarcina, in timpul sarcinii si in perioada de dupa nastere.

Ce efecte au afecțiunile reumatologice asupra sarcinii

In timpul sarcinii, anumite afectiuni autoimune pot deveni simptomatice, iar o parte medicamentele prescrise pentru a tine boala sub control nu sunt acceptate in sarcina din cauza efectelor adverse asupra fatului. Este necesar consult cu medicul reumatolog pentru alegerea terapiei optime cu riscuri minime asupra fatului.  Cele mai periculoase afectiuni autoimune pentru sarcina sunt cele cu potentialul de a afecta rinichii  precum sindromul antifosfolipidic sau lupusul eritematos sistemic.

Impactul pe care sindromul antifosfolipidic il are asupra sarcinii se poate manifesta cu consecinte grave, atat pentru mama cat si pentru copil. Tratamentul pe parcursul sarcinii consta in doze reduse de aspirina, eventual heparina, sub atenta monitorizare a medicului.

O alta potentiala problema cauzata de afectiunile autoimune este posibilitatea ca nou-nascutul sa sufere de tulburari de ritm cardiac, uneori fiind nevoie de instalarea unui pace-maker. Aceasta complicatie apare cel mai des cand mamele sufera de lupus eritematos sistemic sau de sindromul Sjogren, o alta boala reumatoida autoimuna.

Pentru inscrieri gratuite la conferinta Indrazneste sa fii mama! Accesati link-ul https://www.neuroaxis.ro/indrazneste-sa-fii-mama/#conferinta

Sursa foto: Dreamstime