Leziuni ale pielii

În vreme ce zonele cu răni deschise sau contuzii pot fi ocilite de un masseur, există totuși câteva semne pe piele care trebuie să fie luate în considerare înainte de începe un masaj. Mai exact, dacă se observă pe piele porțiuni mari vineții, există posibilitatea ca pacientul să aibă leziuni interne, iar masajul l-ar ucide.

Citește și:Care sunt semnele dinaintea morții: 10 simptome ale unui muribund

Boli ale oaselor

Afecțiunile scheletului osos nu trebuie tratate cu masaj, așa cum mulți, din păcate, greșesc. Oasele fragile, afectate de osteoporoză, spondilita, au drept contraindicație masajul. Nici torticolisul nu trebuie tratat prin masaj.

Deficiențe ale circulației sangvine

Dacă suferi de hipertensiune arterială, există riscul de a se forma cheaguri de sânge, de aceea, e bine să consulți doctorul înainte de amerge la masaj. Dacă, din contră, aveți tensiunea arterială scăzută de obicei, un masaj ar putea-o scădea și mai tare iar pacientul poate chiar leșina. Suferințe precum tromboza sau alte deficiențe de circulație sangvină interzic masajul. Deși uneori masajul e bun pentru a da un impusl circulației, atunci când pacientul suferă de varice, spre exemplu, masajul se efectuează numai sub supraveghere medicală.

Epilepsie

În mod normal,epilepsia e ținută sub control cu ajutorul medicamentelor. Masajul trebuie aprobat de medicul curant. Motivul? Masajul stimulator,în special în xona capului, poate declanșa o criză mortală.

Cancer

Masajul e contraindicat bolnavilor de cancer în general. În niciun caz, un pacient nu va face masaj imediat după chimioterapie sau radioterapie.

Gravidele au voie doar masaj la cap

Masajul pe tot corpul este contraindicat pentru gravide, mai ales cele aflate în primul trimestru de sarcină. În schimb, masajul la cap este chiar recomandat. De altfel, există tehnici de masaj de relaxare special pentru gravide, care le face viața mai ușoară de-a lungul celor 9 luni.

Citește și: