Cele mai vechi dovezi ale utilizării semințelor de susan provin din legendele asiriene, care descriu obiceiurile zeilor de a bea vin pe bază de seminţe de susan. Remedii naturale excelente se obţin din seminţele şi uleiul de susan, ambele cu proprietăţi curative remarcabile. Seminţele de susan sunt o sursă bună de seleniu, calciu, magneziu şi fosfor, având un conţinut scăzut de colesterol şi sodiu.

Uleiul de susan conține vitamina E

Uleiul de susan extras la re ce din seminţe de susan conţine acizi graşi polinesaturaţi (acid oleic, stearic, palmitic, linoleic), vitamina E, şi sesamina, substanţă care scade absorbţia colesterolului în intestin. Aşadar, pe lângă faptul că susanul e nelipsit la asezonarea diferitelor preparate culinare, este un leac excelent în cazul mai multor probleme de sănătate. Folosit de mii de ani, acest condiment cu aromă plăcută are foarte multe întrebuinţări terapeutice. Iată le pe cele mai importante dintre ele.

Vindecă arsurile

Poţi trata eficient arsurile cu ajutorul unui amestec pe care îl obţii din seminţe de susan măcinate fin şi apă. Aplică pe zona afectată pansamentele cu pasta de susan de două-trei ori pe zi, până la vindecarea arsurilor.

Ameliorează crizele de astm cu seminţe de susan

„Îmblânzeşti” considerabil crizele de astm cu ajutorul unui amestec de seminţe de susan negru, nuci şi miere. Pentru a obţine preparatul, ai nevoie de 100 g seminţe de susan negru, 250 g nuci şi 100 ml miere. Prăjeşte la foc mic nucile şi seminţele de susan. Pisează nucile şi pune toate ingredientele într-un vas, adăugând o cană de apă. Amestecă bine, apoi fierbe timp de 20 de minute. Ia de două ori pe zi câte o lingură din acest preparat.

Protejează gingiile sensibile

Datorită efectului său antifungic şi bactericid, uleiul de susan tratează afecţiunile gingivale precum aftele şi gingivita. Aşadar, pentru prevenirea paradontozei, aplică seara pe gingii, după spălarea normală a dinţilor, două-trei picături de ulei de susan. Masează gingiile timp de câteva minute în fiecare seară, pe o perioadă de trei luni.

Te scapă de constipaţie

Tot susanul e soluţia salvatoare şi în caz de constipaţie. Foarte eficient este următorul amestec: migdale, seminţe de floarea-soarelui, semințe de susan şi in. Pisează le bine sau macină-le cu râşniţa electrică. Consumă zilnic câte o lingură din această pulbere. Ţine praful sub limbă vreme de 10-15 minute, după care înghite-l cu apă. Îl mai poţi adăuga în sucuri naturale sau salate. Nu păstra pulberea mai mult de zece zile, deoarece îşi pierde proprietăţile.

Adio, dureri articulare!

Extrem de eficiente în prevenirea durerilor articulare sunt seminţele din susan negru. Lasă la macerat într-o cană cu apă, peste noapte, o linguriţă de semințe de susan negru. Dimineaţa, consumă pe stomacul gol seminţele macerate.

Activează metabolismul cu seminţe de susan

Pentru a pune un metabolism mai leneş la treabă, consumă câte 15-20 g de pulbere preparată din seminţe de susan, cu puţină apă, de trei ori pe zi, cu 10-15 minute înainte de masă.

Remediu excelent contra anemiei

Seminţele de susan sunt o sursă excelentă de calciu. Acestea conţin proteine cu 50% mai mult decât se află în carne. Pentru combaterea anemiei, consumă de două ori pe zi o salată pe care o prepari dintr-un măr, o roşie şi trei linguriţe seminţe de susan.

Sursa foto: 123rf.com