Inima generează o energie electromagnetică de 60-1000 de ori mai puternică decât cea a creierului. Cercetările oamenilor de știință arată că noi avem două creiere, iar cerebelul din cap ascultă de „creierul din inima omului“. De aceea, emoțiile negative pot da naștere unor afecțiuni cardiace pe fond nervos.

Cum apar afecțiunile cardiace pe fond nervos

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), ori de câte ori simțim o emoție, inima transmite constant un semnal electromagnetic foarte puternic către corp. Fiecare bătaie a ei influențează starea de sănătate emoțională și fizică a organismului. Inima are propria sa inteligență specifică, ea putând gândi, simți și “aminti”.

“Semnalele electromagnetice emise de inima pot fi detectate de undele cerebrale ale altor persoane. Fenomenul este mult mai puternic atunci când cele două persoane se ating sau se află una în apropierea celeilalte, dar pot fi percepute inclusiv de la distanță. Inima este cel mai cald organ al corpului, aspect ce-l face vulnerabil în față emoțiilor prea intense, atât plăcute, cât și neplăcute. Astfel, de cele mai multe ori, ajugem să construim “ziduri” în jurul inimii. Este un mecanism de protecție pe termen scurt împotriva unei situații neplăcute. Alții construiesc un zid de apărare pe termen lung, împotriva unei suferințe mai degrabă imaginare. Aceste mecanisme de apărare sunt naturale și în strânsă legătură cu viața, cu instinctul de supraviețuire. Cele pe termen scurt sunt benefice deoarece ne protejează de o suferință produsă de un eveniment concret. Cele pe termen lung, deoarece presupun, mai mult sau mai puțin conștient, gânduri legate de o posibilă suferință viitoare, deci imaginară, se pot transforma în inamicii noștri, atâta timp cât conțin energia emoțiilor captive nerezolvate”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Care este motivul pentru care apar afecțiuni cardiace pe fond nervos

Specialistul afirmă despre inimă că are influența asupra funcționalitații glandei timus și a întregului sistem imunitar al organismului. Orice emoție, pe care rămânem cu atenția mai mult timp decât este firesc, creează exces energetic. Acesta ne angrenează într-un cerc vicios. Devenim triști, însingurați, egoisi, geloși, îndurerați, lipsiți de chef de viață. Nu dăruim și nu acceptăm iubire, ajungem să gândim negativ. Acest tip de gândire ne aruncă din nou în aceste emoții.

“Singurul rezultat al acestui cerc vicios este scăderea sistemulul imunitar și declanșarea atacurilor de panică, a depresiei și a afecțiunilor fizice din zona inimii. Așa apar aceste afecțiuni cardiace pe fond nervos.

Experimentele științifice medicale au arătat în mod repetat că orice sentiment de iubire, acceptare, compasiune, înțelegere și apreciere orientate către o altă persoană are efecte pozitive măsurabile asupra corpului fizic. Aceleași efecte apar și atunci când receptăm iubirea și aprecierea unei alte persoane”, declară psihologul.

Citește și: Leacuri pentru o inimă sănătoasă

Cum ne ținem inima sănătoasă. Cum prevenim afecțiunile cardiace pe fond nervos

Psihologul este de părere că există 3 metode simple prin care ne putem ține inima departe de suferințe și de greutățile vieții:

1. Sentimente, emoții de cultivat pentru a preveni afecțiuni cardiace pe fond nervos

Curajul, sinceritatea, altruismul, capacitatea de a exprima iubirea, dărnicia, veselia, recunoștință, în general o stare emoțională echilibrată, întăresc inima și cresc sistemul imunitar.

2. Convingeri de întărit pentru a preveni afecțiuni cardiace pe fond nervos

”Mă accept, mă iert și mă iubesc așa cum sunt.”, “Locul meu în univers este exact cel care mi-a fost dat și sunt important/ă aici.”, “Iubirea este din abundență prezență în viață mea și topește teama de singurătate și respingere.” “Accept, iert și iubesc oamenii, ființele, natura, universul așa cum sunt.”, “Îmi accept și îmi folosesc capacitatea de iubire ca pe cea mai importantă forță de vindecare”

3. Comportamente recomandate pentru a preveni afecțiuni cardiace pe fond nervos:

Descoperirea de sine, depășirea ego-ului, iertarea, eliberarea de judecată, lucrul fizic cu brațele (brațele fiind prelungirea inimii, simbolizează îmbrățișarea persoanelor, a situațiilor), exerciții de respirație, practicarea compasiunii.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com