Mușchii și articulațiile suferă de la aerul condiționat

Fizioterapuet Bogdan Goga

Bogdan Goga, fizioterapeut

„Mușchii au un rol vital atât în determinarea mișcării, cât și în menținerea unei temperaturi optime a corpului. Iată de ce, când intră în contact direct cu temperaturile scăzute date de aer condiționat, mușchii vor lucra mai intens pentru a regla statusul termic al organismului. Pentru a accentua senzația de răcorire, cele mai multe persoane se poziționează chiar în direcția în care bate curentul de aer condiționat sau în lateral. Însă acest lucru nu face decât să creeze un alt disconfort termic. Și determină mușchii tonici să se contracte mai puternic, riscând astfel să rămână încordați. Acesta este momentul în care cele mai multe persoane simt că au rămas „înțepenite”. Apar dureri ale mușchilor și articulațiilor și imposibilitatea de mobilizare”, explică Bogdan Goga, fizioterapeut în cadrul studioului de recuperare medicală Terapie pentru Mișcare.

 

 

Ce ai de făcut

Specialistul ne sfătuiște să ținem cont de câteva reguli, care să ne ferească de orice pericol:

  • Reglați temperatura aerului condiționat, astfel încăt să nu existe o diferență mai mare de 10 grade între cea de afară și cea din casă sau mașină. Problemele tind să apară atunci când diferența de temperatură este resimțită de organism ca fiind una foarte mare.
  • Evitați contactul direct cu aerul condiționat și direcționați-l către mijlocul camerei.
  • Dacă ați rămas „înțepenit”, programați o ședință de evaluare la fizioterapeut. Acesta va localiza problema și va personaliza programul de recuperare medicală. Se pot combina diverse tehnici și proceduri.

Pe timp de vară, se recomandă dușurile fierbinți. Acestea obișnuiesc organismul cu o temperatură mai crescută. În momentul ieșirii de la duș, temperatura de afară va fi resimțită ca fiind mai răcoroasă. Și nu în ultimul rând, ar trebui să evităm consumul de lichide cu o temperatură mai scăzută de 4 grade Celsius pentru a preveni apariția altor probleme de sănătate a organismului.

Sursa foto: Terapie pentru mișcare