Oamenii de știință de la Universitatea Hiroshima din Japonia au realizat un studiu, la care au participat peste 13.000 de persoane, și au descoperit că trezirea frecventă în timpul nopții crește riscul de infarct și angină pectorală cu până la 99%. La fel de expuși acestui risc crescut sunt cei care au nevoie de mai mult de 30 de minute pentru a adormi și cei care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte. 

Această întrerupere a somnului ar putea favoriza hiperactivitatea sistemului nervos, care se manifestă prin ritm cardiac accelerat și creșterea tensiunii arteriale, principalul factor de risc în apariția problemelor cardiace.

Același studiu sugerează că persoanele care au nevoie de mai mult de 30 de minute ca să adoarmă au un risc cu peste 50% mai ridicat de a suferi în viitorul apropiat de atac de cord.

„Micile schimbări în stilul de viață, cum ar fi alimentația echilibrată, evitarea consumului excesiv de alcool, ținerea sub control a stresului și mișcarea zilnică, pot avea un impact pozitiv asupra odihnei, asigurând un somn de calitate”, a declarat pentru The Telegraph profesorul Metin Avkiran, directorul medical al Fundației British Heart.

Tulburările de somn nu afectează doar inima, ci pot avea un rol decisiv și în apariția cancerului, obezității, diabetului sau maladiei Parkinson.

Sursa foto: 123rf.com