Adiția de os se realizează sub anestezie locală și este complet nedureroasă, însă necesită îngrijire post intervenție, pentru a evita disconfortul pacientului și a ajuta la o recuperare rapidă. Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont, ne-a explicat mai multe despre procedura de adiție de os.

Citește și: Căderea dinților cauzată de parodontoză se poate opri cu laserul

Cauzele pentru care este nevoie de adiție de os

  • defecte de dezvoltare,
  • infecții gingivale,
  • traume sau spațiu rămas liber după extracții dentare.

Vindecarea după adiția de os

Vindecarea după procedura de adiție de os are loc mai rapid. Efectele negative postoperatorii sunt mai reduse. Cantitatea de os care se integrează este mai mare, dacă adiția de os este combinată cu procedura de PRF. Din vena pacientului se recoltează sânge, din care se separă într-o centrifugă specială factori de creștere și alte substanțe utile, proprii organismului, care se amestecă cu osul și asigură integrarea acestuia în cantitate mai mare.

Citește și: Complicațiile răcelii sunt foarte periculoase. Nu lăsa răceala netratată!

La ce se poate aștepta un pacient după adiția de os:

  1. Durere

După trecerea anesteziei este nevoie de administrarea de antialgice/antiinflamatoare timp de câteva zile. Totodată se administrează și antibiotic pentru a preveni orice infecție,care ar putea duce la intensificarea durerii, dar mai ales la compromiterea întregii proceduri. “Durerea și disconfortul vor varia în funcție de tipul și dimensiunea grefei, însă în cele mai multe cazuri, acestea vor fi limitate și se vor ameliora în totalitate în 5 până la 7 zile”, asigură specialistul ortodont.

  1. Umflarea zonei

Edemul postoperator după adiția de os este inevitabil, într-o măsură mai mică sau mai mare, în funcție de reactivitatea individuală.

“Aproape insesizabil la unele persoane, destul de pronunțat la altele, edemul postoperator atinge maximum la 48 ore după intervenție, după care descrește treptat. Umflarea poate fi diminuată prin utilizarea imediată a pachetelor de gheață în primele 48 de ore”, recomandă Dr. Mihaela Dan.

  1. Ușoară invinețire a gingiei sau obrazului după adiția de os

Acest efect nu apare la toți pacienții după adiția de os, însă atunci când este prezent va dispărea de la sine după ce trece prin stadii diferite de colorare.

Citește și: Etapele în dezvoltarea unei carii dentare și cât timp poți amâna tratarea ei

  1. Ușoară sângerare

Ușoare urme de sânge care dau o colorație roz salivei sunt normale, însă dacă sângerarea devine mai abundentă, trebuie contactat de urgență medicul, pentru a identifica potențiala cauză și a o îndepărta.

Recomandări. Ce să faci după adiția de os

În primele zile postintervenție este recomandată o dietă mai specială, cu multe lichide. “Este recomandat consumul de alimente moi și lichide în ziua intervenției, precum și evitarea produselor lactate pentru primele 48 de ore după operație deoarece acestea conțin bacterii vii care pot dăuna grefei osoase. După 24 de ore se poate reveni la o dietă normală, însă evitând mestecarea alimentelor în zona în care a avut loc intervenția, pentru a nu produce traumatizarea ei”, atenționează Dr. Mihaela Dan.

O igienă orală bună este esențială pentru o vindecare rapidă și pentru a reduce șansele de apariție a unei infecții după ce ai trecut printr-o procedură de adiție de os. “Pe lângă rutina zilnică de îngrijire orală sunt recomandate și clătirile cu apă călduță cu sare de cel puțin patru până la cinci ori pe zi. Zona din jurul intervenției trebuie curățată cu atenție, pentru a nu produce leziuni”, spune specialistul ortodont.

Fumatul imediat după ce ai suferit adiția de os este contraindicat. Fumul de tutun poate întârzia procesul de vindecare, iar în unele cazuri poate provoca eșecul intervenției de adiție de os.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com