Citește și: Complicațiile răcelii sunt foarte periculoase. Nu lăsa răceala netratată!

”În premieră națională absolută, primele trei alergene majore din ambrozie au fost clonate și produse în OncoGen. Sunt primele alergene clonate în România. Ne-am propus ca în acest an să izolăm toate cele 11 fragmente patologice din polen. Vom ști ce este rău în ambrozie, apoi vom putea hotărî cum trebuie să arate vaccinul perfect pentru tratamentul alergiei la ambrozie. Nu mergem pe extractele care pot duce și la efecte secundare”, a declarat ieri alergologul prof. univ. dr. Carmen Bunu Panaitescu, membră în Comisia Națională de Alergologie.

Bebelușii capătă alergia încă de când se află în burtică

Potrivit acesteia, ceea ce trebuie să atragă atenția autorităților este faptul că au început să apară copii cu vârste foarte fragede cu alergie la ambrozie, care la doar 2 ani deja dezvoltă alergia la ambrozie, ceea ce înseamnă că la doar un an au fost expuși la acest polen și ”înseamnă că au dezvoltat alergia încă din viața intrauterină”.

Cercetătoarea a explicat că există o ”fereastră de oportunitate”, de la începutul lunii august, cu două săptămâni înainte de invazia polenului de ambrozie până la apariția simptomelor neplăcute pentru pacient. Astfel, în primele două săptămâni ale lunii august se poate începe tratamentul și nu se mai agravează boala. Potrivit acesteia, orice alergie are același mod de a se dezvolta, nu doar la polenul de ambrozie. Cunoscând mecanismul, poate fi gândit un tratament eficient, care înseamnă vaccinarea populației sensibile.

Ambrozia trebuie stârpită când planta este mică

”Vaccin înseamnă să știi fragmentele majore importante din alergenul care induce boala. Acesta este și scopul proiectului Inspire, demarat de noi anul trecut, împreună cu echipa de la Universitatea de la Viena, care beneficiază de o finanțare de două milioane de euro, în care cercetarea poate duce la rezultate”, a declarat alergologul Panaitescu.

Pe de altă parte, în curând , în Parlament va fi supusă votului o lege prin care ambrozia să fie declarată plantă de carantină, ceea ce ar presupune luarea unor măsuri pentru a stârpi planta când este mică, nu când crește și dezvoltă polenul. ”Ea ar trebui distrusă prin lucrarea pământului, nu prin metode chimice care poate ar da și mai multe probleme”, a încheiat Panaitescu.

Citește mai multe despre cât de periculos este polenul de ambrozie.