„Toate articulațiile din corp au o anumită marjă de mobilitate’, explică Nader Paksima, medic chirurg și profesor asociat de chirurgie ortopedică la NYU Langone Medical Center. Când îți împingi încheieturile degetelor, le poți face să se miște doar un pic mai mult decât limitele lor normale.

„Întinzi membrana articulațiilor. Ligamentele lasă un pic de la ele, deci se pot întinde într-o anumită măsură”, explică Paksima. Există, de asemenea, lichide în interiorul articulațiilor, care au rolul de a le menține lubrifiate. În interiorul fluidelor, există gaze dizolvate, precum nitrogen și oxigen.

Trosnitul degetelor pe termen lung afectează ligamentele

„Când îți împingi articulațiile dincolo de marja normală, se creează un vacuum temporar înăuntru. Presiunea scade, ceea ce permite gazului să iasă din lichid și să formeze o mică bulă. Trosnitura, acel zgomot pe care-l auzi când îți trosnești degetele, reprezintă, de fapt, zgomotul făcut de bulele de aer care se sparg. Dacă obișnuiești să-ți trosnești degetele tot timpul, este posibil ca în timp să dezvolți probleme la ligamentele dintre articulații. Faptul că îți întinzi în permanență ligamentele dincolo de făgașul lor obișnuit, poate crea luxații și afecțiuni degenerative. Așa că mamele au dreptate parțial’, spune Paksima.

Trosnitul degetelor nu provoacă artrită

Dar există motive de îngrijorare doar în cazul celor care fac o obsesie din trosnirea degetelor și o fac de mai multe ori în timpul unei zile. Și, cu siguranță, oricât le-ai trosni, nu vei face niciodată artrită din acest motiv. Osteoartrita, cea mai des întâlnită formă de artrită, se întâmplă atunci când țesutul cartilajului dintre oase este distrus iar oasele încep să se frece direct unul pe celălalt. De ce ne trosnim degetele? Pur și simplu pentru că știm că ne face să ne simțim bine. ‘Când o articulație nu s-a mai mișcat de mult timp, devine înțepenită în acea poziție’, explică Paksima. ‘Odată ce o întinzi până la rezistența ei maximă iar ea trosnește, apare o senzație de ușurare’. Trosnitul degetelor poate deveni, de asemenea, doar un obicei. De aceea, ai nevoie să trosnești toate cele 10 degete și nu te mulțumești cu unul singur.

Foto: Shutterstock