Un studiu publicat în „Jurnalul european de cancer”, în 1991, dezvăluia că femeile aflate la premenopauză care nu au purtat sutien și-au scăzut la jumătate riscul de a dezvolta cancer de sân în comparație cu cele care au purtat. Însă, această cercetare nu a ținut cont și de greutata femeii, dacă aceasta este obeză sau supraponderală, potrivit medicului Therese B. Bevers, profesor la Centrul de prevenție al Cancerului din SUA.

Obezitatea poate fi vinovată de cancerul la sân

„Femeile care sunt obeze sau supraponderale au de obicei sâni mai mari și nu pot renunța la sutien. Dacă nu iei în considerarea obezitatea și controlul acesteia, atunci ar putea părea că sutienele sunt cele care provoacă cancerul”, a declarat aceasta. Mai mult, ea subliniază că cele mai recente cercetări nu au găsit nici o asociere între purtatul sutienelor și cancerul la sân.

 

Un studiu realizat pe un eșantion de 1.500 de femei publicat în „,Epidemiologia Cancerului, Biomarkeri şi Prevenire”, în 2014, a demonstrat, de asemenea, că nu există nici o legătură între cele două. Pentru studiu, cercetătorii le-au pus femeilor o grămadă de întrebări despre sutiene, inclusiv despre mărimea cupei, câte ore pe zi poartă sutienul, cât de des poartā sutiene cu sârmă și printre altele și despre cancerul de sân. „Nu există nici o asociere directă între purtarea sutienului și cancerul la sân”, a declarat și medicul Homayoon Sanati, directorul de la Centrul „MemorialCare Breast” din California.

Cancerul la sân apare mai mult în partea superioară a sânului

O teorie care a stat în spatele acestor zvonuri, care a fost dezmințită ulterior de Societatea americană de cancer, spunea că purtatul sutienului pentru o zi întreaga comprimă sistemul limfatic al sânilor, „rezultând o acumulare de toxine care dezvoltă cancerul de sân”, iar Sanati spune că acestă afirmație nu are nici o logică. „Majoritatea cazurilor de cancer la sân apar în exteriorul și în partea superioară a cadranului sânului, care are un drenaj bun în general „, spune el.

„Dacă exista o asociere adevărată, cele mai multe tipuri de cancer apăreau în zona sutienului”, adaugă acesta.„Oricum, avem foarte bine definiți și dovediți factorii de risc pentru cancerul la sân”, a subliniat și Michael Kane, director al comunității oncologilor din New Jersey. Acestea includ anumite mutații ale genelor BRCA1 și BRCA2, un istoric familial de cancer, să ai ciclu mai devreme, să intri la menopauză mai târziu, să fii inactivă și supraponderală și să ai sânii denși . „Purtarea unui sutien nu s-a dovedit a fi unul dintre factorii de risc”, a mai punctat acesta.