Riscul degradării nu este doar în privinața dinților. Și gingiile pot suferi: placă bacteriană, particule din alimente, adunate între dinți, toate pot cauza infecții și inflamații. Și să nu uităm, gingiile sunt cei mai buni prieteni ai dinților!

Folosirea aței dentare în igiena orală

Ața dentară este un subiect controversat printre medicii stomatologii, scrie Daily Mail. Folosirea aței dentare are rolul de a îndepărta placa bacteriană și resturile de alimente. Totuși mai puțin de un sfert dintre adulți fac gest, în timp ce o persoană din 3 nu a folosit ața dentară niciodată, potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie.

Tot în urma unui studiu, cercetătorii au arătat că folosirea aței dentare nu ar avea nici un beneficiu în igiena orală. Cu toate acestea, cei mai mulți stomatologi spun că nu există destule dovezi științifice care să arate că ața dentară nu ar ajuta. ”Periajul curăță doar o parte din suprafața dinților, nu și lateralele”, spune Dr. Nigel Carter.

Periajul înainte sau după micul dejun?

Mulți stoamatologi le spun părinților să-și încurajeze copiii să se spele pe dinți imediat după micul dejun. ”Este cel mai rău lucru pe care îl poți face. După masă, în gură se acumulează o mare cantitate de acid care demineralizeză temporar smalțul dinților, iar sucurile de fructe înrăutățesc și mai rău situația. Dacă te speli pe dinți imediat după masă riști să îndepărtezi o parte din smalț. Eu recomand mereu periajul imediat după trezire și apoi doar seara, înainte de culcare”, spune Dr. Durian, potrivit Daily Mail.

”Mulți oameni consumă dimineața apă caldă cu lămâie, apoi se spală pe dinți. Este o greșeală imensă, iar efectele asupra smalțului pot fi dezastruoase”, adaugă medicul.

Cât de des trebuie să te speli pe dinți

Specialiștii britanici în igiena orală spun că este de ajuns să ne spălăm pe dinți de două ori e zi, timp de două minute. Dacă vrei neapărat să te speli pe dinți de trei ori pe zi, așteaptă măcar o oră după ce ai mâncat, pentru a te asigura că smalțul este din nou dur. De asemenea, este foarte important să schimbi periuța de dinți la fiecare trei luni.

Periajul corect, important în igiena orală. Care sunt pașii:

  • cu periuța ținută la un unghi de 45 de grade față de gingii, periază dinți prin mișcări circulare
  • periajul trebuie să dureze două minute
  • împarte gura în patru zone și periajă fiecare zonă timp de 30 de secunde. Ai grijă însă să nu faci exces de zel. Cu toate acestea, dacă observi că îți sângerează gingiile, acesta nu este un semn că periajul a fost prea dur, ci faptul că suferi de început de gingivită (cazurile avasante nu prezită nici dureri, nici sângerări).

Ce nu ai voie să faci când te speli pe dinți

Pentru ca igiena orală să fie făcută la carte trebuie să știi și ce nu trebuie să faci:

  • după periaj nu clăti cu apă. Scuipă pasta și atât. În acest fel, fluorul din pasta de dinți va fi mai eficient
  • nu te clăti cu apă de gură după periaj, chiar dacă aceasta conține fuor
  • nu mânca și nu bea lichide timp de 30 de minute după periaj

De ce se îngălbenesc dinții

Chiar și cei mai albi dinți sunt de fapt puțin îngălbeniți. Pelicula de la suprafața dinților este smalț translucid, iar sub el se află dentina, țesutul dur al dintelui, care are o nuanță de galben. Dinții capătă o nuanță de galben mai accentuată în timp, deoarece dentina absoarebe culorile alimentelor pe care le consumăm. ”Nu poți curăța acasă această culoare, dar există soluții profesionale de albire”, spune medicul Michaela O’Neill.

Foto: 123rf