În această noapte, dintre 28 și 29 octombrie, trecem la ora de iarnă. Astfel, duminică va fi cea mai lungă zi din an. Însă acesta este doar pragul trecerii într-un nou anotimp. Și ne putem trezi cu probleme. Căci organismul este supus unei noi provocări, anume o perioadă mai lungă din zi în care va fi privat de lumina naturală.

Ce ne adaptează organismul la noul sezon

Organismul trece printr-o perioadă de tranziție. Iar asta se resimte asupra dispoziției și stării noastre generale. Cele mai frecvente reacții sunt oboseala accentuată, irascibilitatea, anxietatea, tulburările de somn, nivelul crescut de stres, lipsa de energie, disconfortul, durerile de cap și chiar dereglările hormonale. Schimbarea orei mai poate intensifica și problemele celor care suferă de depresie și boli cardiace. Toate aceste modificări în ritmul biologic necesită o perioadă de timp de adaptare. Iar pentru a depăși aceste stări, nutriționiștii recomandă odihnă și o alimentație bogată în fructe și legume, cu un aport ridicat de elemente nutritive.

Din fericire, există metode la îndemână care ne adaptează organismul la trecerea la ora de iarnă. „Trecerea la ora de iarnă și schimbarea orei de trezire reprezintă factori de stres pentru organism. Este un proces care, în situații normale, necesită o perioadă relativ scurtă de acomodare. Este destul maximum o săptămână. Totuși, e important ca această adaptare să fie sprijinită printr-un program de odihnă corespunzător, o alimentație echilibrată și o activitate fizică susținută, pentru a ne ajuta să reintrăm în formă într-un timp cât mai scurt.”, spune dr. Corina Zugravu, președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Trei aliați de nădejde

1.Fructele oleaginoase sunt surse de vitamine și minerale

Fructele oleaginoase ne adaptează organismul la schimbările de mediu. Și asigură un nivel crescut de energie. Conțin uleiuri și grăsimi sănătoase și au un aport nutritiv extraordinar. Sunt alimente ideale în această perioadă a anului.

2.Berea, consumată moderat, contribuie la starea de bine

Berea este o băutură cu multiple calități. Este fabricată din ingrediente 100% naturale. Cerealele sunt ingredientele de bază ale berii și o îmbogățesc cu vitaminele de tip B, precum niacina (B3), riboflavina (B2), piridoxina (B6) și acidul folic (B9). Acestea ne adaptează organismul la schimbările bioritmului. În combinație cu alte ingrediente din compoziția berii, precum vitamina B2 și acidul nicotinic, hameiul contribuie la o instalare mai rapidă a stării de somnolență, prin relaxarea vaselor de sânge, ceea ce induce somnul. Berea conține și antioxidanți care contribuie la întărirea sistemului imunitar. Atenție! Un consum moderat de bere înseamnă 330 ml/zi în cazul femeilor și 660 ml/zi în cazul bărbaților, cu o concentrație alcoolică de maximum 5%.

3.Vitamina C ajută

Vitamina C redă energia organismului pe durata întregii zile, întărește sistemul imunitar și ajută la absorbția fierului, un mineral vital pentru transportul oxigenului și al substanțelor nutritive în corp. În plus, vitamina C este un aliat de nădejde al organismului în sezonul rece, pentru prevenirea răcelilor, dar și pentru combaterea oboselii, stresului, depresiei sau episoadelor de insomnie, cu precădere în momentul în care organismul nostru duce lipsă de lumină naturală. În topul celor mai bogate surse de vitamina C se află kiwi și ardeiul gras roșu, care au un conținut de vitamina C mai mare decât o portocală.

Sursa foto: Shutterstock