Neurotransmițătorii și activitatea fizică

Atunci când facem mișcare, starea noastră de spirit se îmbunătățește. Explicația acestui fenomen este legată de eliberarea unor neurotransmițători, cum ar fi endorfinele, serotonina și dopamina. Endorfinele, cunoscute și ca „moleculele fericirii”, inhibă durerea și pot produce senzații euforice. Există câteva modalități prin care să optimizezi activitatea fizică, astfel încât să te bucuri de cât mai multe endorfine.

În primul rând, corpul nostru eliberează de aproximativ două ori mai multe endorfine când facem activități fizice în grup, și nu singuri. De aceea, este mult mai eficient să te antrenezi în grup. Impactul asupra stării de spirit este mai mare atunci când faci activități fizice într-un grup de oameni decât singură, acasă. Îți poți face un abonament cu acces la multiple activitati care să includă aerobic, pilates, zumba, kangoo jumps, înot în piscine interioare sau exterioare sau plimbări cu bicicleta.

În al doilea rând, eliberarea acestora depinde de intensitatea exercițiilor. Potrivit estimărilor actuale, sunt recomandate 150 de minute de activitate fizică moderată sau 75 de minute de activitate fizică intensă pe săptămână. De fapt, cele două variante nu sunt echivalente din punctul de vedere al eliberării endorfinelor, care este favorizată de activitățile intense, potrivit Medical News Today.

Fericirea și activitatea fizică

Studiile arată în mod clar o legătură între activitatea fizică și fericire. Iar această legătură merge în ambele sensuri: persoanele fericite fac mai mult sport, iar sportul îi face pe oameni să se simtă mai fericiți. Prin urmare, includerea activităților fizice în programul săptămânal poate avea o contribuție importantă la starea de bine pe termen lung. În plus, exercițiile fizice regulate contribuie la o procesare mai bună a emoțiilor negative și la păstrarea unei perspective pozitive, potrivit Fitness Magazine.

Stresul și activitatea fizică

Activitatea fizică ne poate ajuta să scădem nivelul de stres, să ne simțim mai relaxate și mai încrezătoare. Sportul îmbunătățește capacitatea corpului de a folosi oxigen, dar și circulația sângelui, ceea ce este benefic pentru creier. În plus, concentrarea pe mișcările repetitive caracteristice alergatului, înotului sau ciclismului pot avea efecte similare cu cele ale meditației.

Stresul nu este doar o problemă pentru minte, ci și pentru corp, din cauza durerilor musculare și a durerilor de cap. Însă, atunci când facem exerciții fizice, mușchii devin mai puțin tensionați, iar durerea scade datorită eliberării endorfinelor. Prin urmare, activitatea fizică te ajută să elimini simptomele stresului, atât pe cele mentale, cât și pe cele fizice.

Depresia și activitatea fizică

Mai multe studii arată că activitatea fizică poate fi la fel de eficace ca unele medicamente antidepresive în tratarea depresiei ușoare și moderate, potrivit Help Guide. Faptul că nu există efecte secundare ca în cazul medicamentelor îi oferă un mare avantaj. În plus, se pare că urmarea unui program de exerciții fizice contribuie la prevenirea reapariției simptomelor depresiei.

Anxietatea și activitatea fizică

Activitatea fizică poate avea un impact puternic asupra anxietății ușoare și moderate. De altfel, inactivitatea este unul din factorii care contribuie la apariția anxietății. Există mai multe mecanisme prin care activitatea fizică duce la scăderea nivelului de anxietate. Pe de o parte, contribuie eliberarea neurotransmițătorilor. Pe de altă parte, scade cortizolul din corp. Un nivel prea ridicat de cortizol duce la îmbătrânirea prematură a organismului. Prezența pe termen lung a cortizolului, asociată cu stresul cronic, poate aduce cu sine hipertensiune arterială, osteoporoză, depresie sau boli ale inimii.

Sursă foto: Shutterstock