Acneea pe spate și pe piept nu este diferită de acneea care apare pe spate. Dr. Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog, spune că, din păcate, principalii factori care predispun la apariția acestei probleme sunt cei hormonali și genetici. Din fericire, există anumite metode prin care formele de manifestare pot fi cel puțin ameliorate.

Citește și: Cum scapi de coșuri definitiv

Acneea pe spate și pe piept. De ce apare

Motivele pentru acneea își face apariția pe spate sau piept sunt similare cu cele pentru care această afecțiune afectează oricare altă parte a corpului.

„Un prim factor îl reprezintă producția de sebum în exces. Sebumul este uleiul natural produs de glandele sebacee. Un al doilea factor îl reprezintă celulele moarte ale pielii, care se amestecă cu sebumul și se acumulează în pori. Pielea de pe spate este extrem de groasă, potențialul de blocare a porilor este foarte mare. Un al treilea factor îl reprezintă bacteriile: acumularea de sebum și celulele moarte ale pielii în pori creează un mediu ideal pentru dezvoltarea unor bacterii cauzatoare de acnee”, explică specialistul dermatolog.

Citește și: Uleiul de lavandă previne căderea părului

Acneea pe spate și pe piept. Metode de prevenție:

1. Alege produsele de îngrijire potrivite

Un prim pas în prevenirea apariției coșurilor pe spate și pe piept este limitarea utilizării produselor de îngrijire a pielii pe bază de ulei.

“Este recomandată evitarea de produse cosmetice și de îngrijire pe baza de uleiuri, deoarece acestea pot duce la apariția acneei. Sunt indicate, în schimb, cele etichetate ca fiind non-comedogenice, ceea ce înseamnă că nu favorizează apariția de puncte negre”, explică medicul. „Chiar și produsele de îngrijire a părului pot contribui la apariția coșurilor, dacă sunt lăsate în contact cu pielea din partea superioară a spatelui pentru perioade lungi de timp”.

Citește și: Acneea se vindecă definitiv numai la dermatolog!

2. Acneea pe spate și pe piept apare și din cauza transpirației. Fă duș de pentru a o combate

Atunci când transpiram ca urmare a exercițiilor fizice sau a unui efort intens, transpirația se amestecă cu sebumul și celulele moarte de la suprafața pielii. Este recomandat un duș imediat după, pentru a clăti transpirația și toxinele de pe piele, evitând astfel iritarea și inflamarea porilor.

Citește și: Sindromul de ovar polichistic complică viața

3. Folosește îmbrăcăminte din materiale naturale

Îmbrăcămintea din material care nu permite pielii să respire poate fi un alt factor iritant care favorizează apariția acneei pe spate, piept sau umeri.

Dr. Laurențiu Vlădău, medic specialist dermatolog, Clinica Hebra Dermatologie“Sunt recomandate obiecte vestimentare din materiale care permit pielii să respire. Ideal ar fi să fie din bumbac. Folosește îmbrăcaminte lejeră, eventual tricouri schimbate frecvent pe parcursul zilei. Spală la temperatura ridicată”, spune Dr. Laurențiu Vlădău. Așternuturile, fețele de perne și alte materiale care intră în permanență în contact cu pielea pot absorbi uleiurile și bacteriile de pe piele. “Acestea reprezintă un mediu propice de reproducere pentru bacterii. Este recomandat să schimbăm lenjeria de pat în mod regulat, cel puțin o dată pe săptămână. Astfel, reducem riscul de apariție al acneei corporale pe spate și pe piept”.

Acneea pe spate și pe piept. Când e vorba de foliculită

Atunci când adulți care nu au suferit în precedent sau în adolescență de acnee au coșuri pe spate, fără a avea și leziuni la nivelul feței și decolteului, problema este, de fapt, foliculita. Această se prezintă sub forma unor “pustule” și coșuri inflamate, și mai puțin puncte negre. Apare frecvent la persoane care poartă îmbrăcăminte strâmtă, sintetică, care transpiră, sportivi care se antrenează frecvent, persoane supraponderale, diabetici sau în cazul în care persoana este purtător de stafilococ auriu. Tratamentul se bazează pe măsuri generale și medicale.

Acneea pe spate și pe piept. Când trebuie să mergi la doctor

Dacă urmarea acestor sfaturi de îngrijire la domiciliu nu ajută la îndepărtarea acneei de pe spate, piept sau brațe, sau dacă afecțiunea se prezintă sub formă chisturi, noduli, cu pigmentare post-inflamatorie sau cicatrici, este recomandată o vizită la medicul dermatologul. Vei discuta cu el despre variantele de tratament prin care problema poate fi îndepărtată definitiv.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com