Previn infarctul

S-a constat că indienii inuiți, care locuiesc în Alaska, nu au boli cardiovasculare. Se pare că acest fapt se datorează dietei în care predomină peștele și acesta conține omega 3. „Grăsimile bune” ajută la fluidificarea fluxului sangvin, ceea ce duce la scăderea tensiunii arteriale, reducerea colesterolului, creșterea aportului de oxigen la țesuturi și la prevenirea bolilor cardiovasculare. Se diminuează și riscul de a face ateroscleroză. Ajută celulele să se hrănească mai bine și facilitează eliminarea deșeurilor. Atunci când acest proces nu se face corect se formează celule canceroase. Astfel, omega 3 poate preveni tumorile maligne.

Ajută creierul să funcționeze mai bine

Acizii grași omega 3 au și calitatea de a ajuta creierul să funcționeze bine. Chiar din pântecele mamei, dacă aceasta consumă o cantiate suficientă de pește sau alimente care conțin aceste substanțe, creierul copilului se va dezvolta mai bine. Apoi, laptele matern va avea aceeași calitate dacă mama se va hrăni corect. Apoi, un meniu din care să nu lipsească peștele este esențial, în copilărie. S-a mai constatat, prin studii, că tinerii care au mâncat în copilărie cel puțin o dată pe săptămână pește aveau un IQ mai mare, decât al celorlalți. Omega 3 este, totodată, un nutrient esențial care ajută la menținerea unei bune stări psihice. O cantitate scăzută de omega 3 în sânge se poate traduce la unele persoane printr-o depresie sau prin agresivitate sporită, la altele.

Alte afecțiuni la care acizii grași Omega 3 sunt de ajutor:

  • previne bolile inflamatorii cronice, cum ar fi artrita reumatoidă sau reumatismul și duce la diminuarea durerilor dacă boala s-a instalat deja (are efect antiinflamator, fără a irita stomacul cum o fac antiinflamatoarele)
  • poate împiedica apariția diabetului de tip II
  • previne bolile pulmonare, chiar și la fumători (cei care consumă zilnic omega 3 au un risc mai mic de a face bronșită sau efizem pulmonar)
  • ameliorează simptomele celor care au psoriazis
  • ajută copiii cu ADHD și pe cei cu dislexie să se concentreze mai bine
  • poate îmbunătăți activitatea cerebrală în Alzheimer
  • îmbunătățește vederea
  • protejează pielea

Alimente care conțin acizi grași Omega 3

Cea mai indicată sursă de Omega 3 este peștele. Dintre specii, heringul, somonul, păstrăvul, halibutul și dorada sunt cele care au un conținut ridicat, pe când pangasius și tonul nu au în compoziția lor prea multe „grăsimi bune”. Alte alimente care mai conțin aceste substanțe sunt: semințele de in, nucile și soia. Dacă nu ai un aport suficient din alimentație, poți lua suplimente alimentare pentru a completa această carență.

  • Afla mai multe despre pestii care dau icre negre (sturionul sau morunul) sau despre codul delicios si fara oase!

Sursa foto: Franco / flickr.com