Persoanele la risc să dezvolte pietre la bilă trebuie să limiteze consumul de turmeric

Medicina naturistă promovează turmericul pentru ameliorarea sau vindecarea multor afecțiuni, printre care artrita, indigestia, problemele cu ficatul, depresia, durerile de cap sau chiar cancerul. Desigur, astfel de beneficii nu au fost confirmate până în prezent de niciun studiu științific de mare amploare, dar promotorii vieții „sănătoase, fără ajutorul medicamentelor” propagă astfel de remedii în vastul mediu online,  iar adepții nu se lasă mult așteptați.

Medicii avertizează însă că excesul de turmeric poate favoriza apariția pietrelor la bilă, care se manifestă prin dureri de stomac severe. Aceste pietre la bilă sunt, de fapt, depozite de colesterol care iau naștere în bilă, un organ situat sub ficat și care are un rol extrem de important în metabolismul lipidelor.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică din Marea Britanie, blocarea unei astfel de pietre în vezica biliară poate cauza dureri intense de stomac, care pot dura până la 5 ore.

Așadar, persoanele predispuse la apariția pietrelor la bilă, în special femeile supraponderale peste 40 de ani, cu valori mari ale colesterolului, care suferă de boala Crohn sau de sindromul colonului iritabil, ar trebui să evite sau să consume cu moderație turmeric.

Un studiu din 2008, publciat în American Journal of Clinical Nutrition, arată că excesul de turmeric se face vinovat și de apariția pietrelor la rinichi. Se pare că acest condiment crește semnificativ nivelul de oxalați din urină, compuși care, dacă persoana în cauză este sedentară, nu consumă suficiente lichide, ia frecvent medicamente precum aspirina sau suferă de boala Crohn, se acumulează în rinichi și duc la formarea pietrelor la rinichi.

De asemenea, excesul de turmeric poate duce la diaree, greață, tulburări gastrointestinale sau chiar ulcer stomacal, avertizează specialiștii.

O altă avertizare a medicilor: evitați turmericul dacă urmează să fiți supuși unor intervenții chirurgicale, pentru că poate crește riscul de hemoragie, condimentul având proprietăți anticoagulante. Femeile însărcinate și cele care alăptează ar trebui, de asemenea, să evite produsele cu turmeric.

Sursa foto: 123rf.com