Citește și: Cum să scapi de coatele uscate și aspre prin metode naturale

Entorsa – constă în lezarea unei articulaţii, provocată de o mişcare bruscă şi puternică, leziune în urma căreia se produce întinderea sau ruperea ligamentelor. Entorsele sunt adesea cuzate de accidente casnice, a celor sportive și mai rar ca urmare a accidentelor de alt tip. Durerea este resimțită imediat pe partea pe care s-a produs entorsa, apare edemul, articulația umflându-se progresiv. Apare dificultatea în utilizarea articulaţiei. Entorsa este o afecțiune în care se produce supraîntinderea ligamentelor sau ruptura lor, fără ca oasele de care acestea sunt prinse să părăsească articulația. Deși făcută cu disconfort, mobilizarea articulației este posibilă în caz de entorsă.

Luxația – Sunt mai frecvente la adulți și mai rare la copii și bătrâni, fiind produse frecvent prin mecanism indirect. În cazul producerii unei luxații, este imperativă prezentarea la medicul ortoped. Practic, luxaţia urmează unei entorse grave și produce modificări ale mai multor structuri:

  • muşchi alungiţi sau rupţi;
  • tendoane rupte/ luxate, interpuse între oasele deplasate;
  • atunci când în jurul articulaţiei luxate se află vase şi nervi, acestea pot fi comprimate, întinse, sau chiar rupte.

Luxația e mult mai dureroasă decât entorsa

Semnele clinice ale luxațiilor sunt zgomotoase şi tipice:

  • durere – violentă la început, apoi difuză;
  • impotență funcțională totală la debut;
  • atitudine vicioasă a membrului, caracteristică fiecarui tip de luxație, care în general se insoțește de o scurtare;
  • deformarea regiunii, particulară fiecărei varietăți de luxație și caracteristică articulației interesate.

Primul gest terapeutic este reducerea durerii care se obține de cele mai multe ori prin metode conservatoare și este urmată de menținerea cu ajutorul aparatului gipsat, până la cicatrizarea părților moi. Pentru a avea succes, reducerea trebuie sa fie făcută de urgență. Întârzierea reducerii luxației duce la o luxație ireductibilă, din cauza învechirii acesteia. Unele luxații sunt ireductibile de la început prin interpoziție (tendon, os); în alte situații, reducerea este posibilă, dar extremitatea se reluxează imediat ce se întrerupe tracțiunea sau la cea mai mică mișcare, în cazul luxațiilor  instabile. Tratamentul chirurgical este singura modalitate de rezolvare a luxațiilor vechi.

Citește și: