Nimeni nu-i spusese lui Nick Humphreys, din Shropshire, că nu are voie să poarte lentilele la duș. Nici medicul său și nici pe cutie nu a văzut vreodată un astfel de avertisment.

S-a ales cu o infecție la ochi: o cheratită cauzată de un mic parazit, acanthamoeba. E un tip rar de infecție, care apare la nivelul corneei.

„Dacă aș fi știut cât e de periculos să port lentile de contact la duș, nu mi le-aș fi pus de la bun început”, a declarat el.

Infectat cu un mic parazit, care se găsește în apă

 Acanthamoeba este un tip de amibă, care se găsește în mod comun în apă, sol și aer. Riscul de infectare e mare atunci când lentilele sunt curățate cu apă de la robinet sau dacă se face duș sau se înoată cu ele.

Din cine știe ce motiv, amiba preferă suprafața lentilelor de contact.

Humphreys a început să poarte lentile în 2013, pentru a putea face sport, fără să-l supere ochelarii. Dimineața, după antrenament, intra imediat în duș, bineînțeles cu lentilele de contact.

Cinci ani mai târziu, au apărut problemele. A fost diagnosticat cu cheratită și i s-au prescris niște picături. Câteva luni mai târziu, a orbit însă la ochiul drept.

I s-a prescris un medicament mai puternic, care trebuia aplicat pe ochi, din oră în oră, inclusiv noaptea. Tânărul ajunsese să nu mai iasă din casă, durerile fiind groaznice. Ieșea din caqsă doar pentru a merge la medic.

A fost nevoie de un transplant de cornee, cu țesut provenind de la un donator mort. Dar nu oricine are norocul de a găsi un astfel de țesut.

Vezi și A ajuns la medic cu lentila de contact blocată în ochi de 28 de ani. N-o deranjase, nu știa că e acolo

Citește și: