Cu toate acestea, planificarea următoarei sarcini implică mai mulți factori pentru a elimina orice fel de risc atât pentru mamă, cât și pentru făt.  Astăzi, dr. Silviu Iștoc, medic primar in Obstetrica-Ginecologie, îți spune când este momentul oportun pentru a doua sarcină și de ce lucruri ar fi bine să ții cont.

Pentru majoritatea femeilor, este indicată o perioadă de cel puțin 18 luni între naștere și o nouă concepere. Acest interval oferă corpului tău timp pentru a-și reveni complet de la ultima sarcină înainte de a fi gata pentru următoarea sarcină.

A doua sarcină. De ce este important să aștepți

A rămâne gravidă înainte de trecerea a 18 luni crește riscul pentru anumite probleme de sănătate pentru bebeluș, inclusiv:

Naștere prematură. Acest lucru semnifică faptul că bebelușul se naște prea repede, înainte de 37 de săptămâni de sarcină. Copiii prematuri au mai multe șanse de a avea probleme de sănătate și trebuie să rămână în spital mai mult timp decât copiii născuți la timp. Cu cât timpul dintre sarcini este mai scurt, cu atât riscul de naștere prematură este mai mare.

Greutate redusă la naștere. Acesta este momentul în care bebelușul tău se naște cu o greutate mai mică decât în mod normal.

Bebelușii cu aceste condiții de sănătate sunt mai predispuși să aibă probleme de sănătate pe termen lung în comparație cu cei fără aceste probleme.

Citește și: Însărcinată cu gemeni a născut prematur: un băiețel și o fetiță. Mesajul sfâșietor al vedetei PRO TV

A doua sarcină mai devreme de 18 luni. Riscuri

A doua sarcină mai devreme de 18 luni poate crește riscul unei nașteri premature deoarece corpul tău are nevoie de timp pentru a:

„Suplimenta aportul de substanțe nutritive, cum ar fi acidul folic. Nutrienții, precum vitaminele și mineralele, ajută corpul să rămână sănătos. Dacă organismul tău nu are suficienți nutrienți, iar conceperea are loc din nou prea devreme, pot apărea probleme de sănătate pentru tine sau copilul tău. De exemplu, în timpul sarcinii și alăptării, bebelușul primește nutrienții de care are nevoie din corpultău.

dr. Silviu IstocDupă ce ai născut, este posibil ca organismul să nu aibă suficiente cantități din aceste substanțe nutritive, cum ar fi acidul folic. Acidul folic este o vitamină de care fiecare celulă din organism are nevoie pentru creștere și dezvoltare normală. Dacă administrezi un supliment alimentar înainte de a rămâne gravidă, acesta poate ajuta la reducrea șanselor ca bebelușul să dezvolte defecte congenitale ale creierului și ale coloanei vertebrale numite defecte ale tubului neural. Dacă are loc o nouă sarcină într-un timp scurt, iar nivelul acidului folic este scăzut, următorul copil este predispus să se nască prematur sau cu o greutate mică la naștere” afirmă dr. Silviu Iștoc.

Vindeca de infecții și inflamații. Dacă te confunți cu o infecție în timpul sarcinii și rămâi din nou însărcinată înainte ca organismul să se vindece complet, este posibil să treci încă o dată prin aceeași problemă următoarea sarcină. Inflamația poate duce la ruperea prematură a membranelor.

Pericole când a doua sarcină vine prea repede

Reseta microbiomul vaginului (canalul de naștere). Microbiomul este un grup de microorganisme. Microorganismele (cum ar fi bacteriile) sunt ființe vii care sunt atât de mici încât ai nevoie de un microscop pentru a le vedea. Unii experți consideră că microbiomul din vaginul unei femei (numit microbiom vaginal) poate juca un rol în nașterea prematură. De exemplu, a avea o afecțiune numită vaginoză bacteriană afectează microbiomul vaginal și poate crește șansele de a avea un copil prematur.

De asemenea, microbiomul vaginal al femeilor care au avut un copil prematur poate fi diferit de cel al femeilor care au un copil născut după 37 de săptămâni de sarcină. Și poate dura ceva timp – chiar și un an – ca microbiomul vaginal să se întoarcă la modul în care era înainte de sarcină. Deci, a rămâne gravidă prea devreme poate cauza probleme în următoarea sarcină, cum ar fi nașterea prematură.