În timp ce curățarea colonului este o practică veche de detoxifiere, aveți grijă să nu exagerați. Alegeți remedii mai blânde ca sucul de prune, ceainele senna, ceaiul de fenicul.

Hidratați-vă și țineți o dietă bogată în fibre și probiotice.

Având în vedere numărul mare de toxine pe care le întâlnim zilnic, curățarea noastră din interior este o necesitate.

Totuși, curățarea colonului nu este un concept nou. Egiptenii și grecii antice credeau că hrana nedigerată din colon produce toxine care intră în sânge și otrăvesc corpul (autointoxicarea), provocând boală.

Dacă vă confruntați cu probleme digestive și doriți să faceți o curățare a colonului, puteți alege câteva opțiuni naturale pe care le puteți încerca.

Iată o serie de opțiuni de la proceduri relativ ușoare până la unele invazive.

Rețineți, totuși, că este posibil să trebuiască să consultați un profesionist înainte de a încerca unele mai complicate precum clisma.

Cum prepari apa de castraveți și 7 beneficii pentru sănătatea familiei

9 moduri naturale care te ajută să-ți cureți colonul de toxine

1. Stați hidratată

Cel mai simplu mod de a vă menține colonul curat este să vă asigurați că aveți suficiente lichide. Acest lucru va împiedica materia fecală să devină tare și uscată.

Asta nu înseamnă că ar trebui să bei apă fără oprire. Cei mai mulți adulți sănătoși au nevoie de aproximativ 6-8 pahare de lichide pe zi.

De asemenea, nu trebuie să vă limitați la apă. În afară de apă, beți o varietate de lichide cum ar fi lapte, sucuri de fructe și chiar ciorbe și supe.

Potrivit Ayurveda, un pahar de apă caldă dimineața este o modalitate naturală și eficientă de a curăța colonul.

2. Lichide ajutătoare

Evitarea alimentelor solide pentru câteva zile poate ajuta la curățarea sistemului digestiv. Dar asigurați-vă că vă îndepărtați de sucuri și de alcool.

Alegeți sucurile de fructe și legume care vă furnizează substanțe nutritive. Acest lucru nu vă va curăța doar colonul, ci va elimina toxinele din întregul corp.

3. Beți ceai de fenicul

Amintiți-vă că laxativele pe bază de plante nu sunt menite să fie utilizate pe termen lung.

Folosirea unui laxativ mult timp poate face ca intestinul să se bazeze pe acesta pentru mișcările normale ale intestinului.

Ceaiul de fenicul vă poate ajuta să vă detoxifiați deoarece are un efect laxativ și poate stimula mobilitatea gastrointestinală.

Herbalistii cred că feniculul poate ajuta la eliminarea toxinelor din rinichi și ficat.

O ceașcă de ceai de fenicul de trei ori pe zi poate fi benefică.

5 motive să apelezi la un program de detoxifiere

4. Ceaiul de Senna

Senna este un alt laxativ pe bază de plante care poate fi folosit pentru curățarea colonului.

1-2 g de frunze de senna se fierb pentru aproximativ 10 minute în apă pentru a pregăti un ceai care se poate administra de două ori pe zi.

Din nou, amintiți-vă, acest lucru nu este menit să fie folosit pe termen lung.

De asemenea, trebuie să discutați cu medicul înainte de a utiliza senna dacă aveți antecedente de boli inflamatorii intestinale sau obstrucție intestinală.

5. Încercați sucul de prune

Prunele sunt utilizate în mod tradițional pentru efectul lor laxativ.

De fapt, un studiu a constatat că consumul de 125 ml de suc de prune de două ori pe zi a fost eficace în combaterea constipației ușoare.

Acest lucru se datorează nivelurilor ridicate de sorbitol, un alcool zaharat digerat încet, producând un efect laxativ.

Studiul a constatat că în timp ce sucul de prune a lucrat ca un laxativ, a crescut și flatulența. Deci, nu exagerați cu acest remediu.

6. Luați Psyllium și alte produse bogate în fibre

Psyllium este o fibră solubilă care provine din semințele plantei Plantago ovata. Când vine în contact cu apa, acesta se extinde și mărește volumul de scaune.

Acest lucru face mai ușoară trecerea scaunului și ameliorarea constipației.

Amintiți-vă că psylliumul trebuie luat cu suficientă apă. În caz contrar, se poate umfla, provocând o obstrucție în gât sau în intestin.

25-30 grame de fibre într-o zi poate să vă ajute să vă păstrați colonul curat, prin eliminarea deșeurilor și sprijinirea mișcărilor normale ale intestinului.

Asigurați-vă că adăugați alte alimente bogate în fibre, cum ar fi morcovi, broccoli, fasole, fructe proaspete și cereale integrale.

În cazul în care dieta a avut un nivel scăzut de fibre, creșteți admisia lentă pentru a evita gazele.

Detoxifierea îmbolnăvește. Alegi această metodă?

7. Luați probiotice

Alimentele care conțin probiotice includ iaurt, brânză, varză, etc.

Probioticele sunt microorganisme bune pentru sănătatea generală și pentru sănătatea intestinală în special. Ele servesc două scopuri atunci când vine vorba de curățarea colonului.

În primul rând, aceste bacterii bune pot ajuta la digestie și combaterea agenților patogeni care cauzează boli, eliminând astfel toxinele din corp și oferind o detoxifiere automată.

În al doilea rând, cele mai multe remedii de curățare a colonului pot elimina singure aceste bacterii bune – așa cum a arătat un studiu privind efectul curățării pre-operative a intestinului asupra bacteriilor intestinului.

Deci, dacă încercați alte opțiuni de curățare, probioticele pot ajuta la restabilirea bacteriilor intestinale benefice.

Alimentele fermentate cum ar fi iaurtul conțin în mod natural probiotice și vă pot ajuta să faceți acest lucru Puteți chiar să vă preparați alimentele probiotice la domiciliu.

8. Uleiul de ricin

În timp ce ideea de a consuma ulei de ricin poate fi neatrăgătoare pentru mulți, acesta este un remediu vechi pentru constipație.

Studiile efectuate asupra adulților în vârstă arată că utilizarea uleiului de ricin poate îmbunătăți simptomele constipației și poate atenua eforturile în timpul defecării.

Acidul ricinoleic din ulei ajută circulația intestinului. Totuși, evitați acest remediu dacă sunteți gravidă, deoarece se consideră că consumarea acestui ulei provoacă contracții.

Prea mult ulei de ricin ar putea conduce la diaree.

9.Terapia cu enema ayurvedică (Basti)

Nici o terapie alternativă nu recomandă curățarea colonului la întâmplare. Acesta este administrat întotdeauna ca parte a unui regim structurat pentru a trata o anumită boală sau stare de sănătate.

Sistemul vechi al ayurvedei folosește clismoterapia sau terapia basti pentru a elimina substanțele fecale, dar și pentru a elimina ama (toxinele) din țesut.

Această terapie este considerată utilă pentru o serie de afecțiuni cum ar fi constipația, artrita și guta.

În funcție de constituția individuală și problemele de sănătate, medicul ayurvedic poate recomanda o clismă adecvată.

Clisma de urgență (anuvasana) cu ghee, împreună cu uleiuri medicinale pe bază de plante sau o clismă non-clocitoare (cunoscută sub numele de asthapana) și lapte pot fi recomandate.

De asemenea, regimul de detoxifiere va include de obicei alte aspecte, cum ar fi dieta sau alte proceduri ayurvedice terapeutice, cum ar fi svedana (transpirația indusă).

O clismă poate fi efectuată și acasă pentru a vă curăța colonul. Se face, de obicei, cu o soluție salină într-o pungă cu vârf de plastic atașat la ea.

Vârful conic al tubului este plasat în anus, iar fluidul este apoi golit în rect, prin ridicarea pungii, lăsând gravitația să facă treaba.

Acest lucru ar trebui să slăbească scaunul, să declanșeze o contracție a mușchilor rectali și să vă ajute la eliminarea deșeurilor.

Dar, chiar dacă kiturile de acasă sunt disponibile imediat, ar fi mai bine să faceți acest lucru numai dacă un doctor vă sugerează acest lucru.

Amintiți-vă, există reacții adverse potențiale atunci când nu este făcut în mod corespunzător.

Clisma poate preveni numeroase afecțiuni

Irigarea colonului poate fi efectuată numai de profesioniști

În timpul irigării colonului, apa caldă este trecută în rectul tău printr-un tub pentru a elimina deșeurile din intestin.

Apa curăță colonul și deșeurile ies prin tub. Procesul poate dura aproximativ 30-45 de minute și, spre deosebire de o clismă care utilizează o cantitate mică de lichid, aproximativ 60 de litri de apă pot trece prin colon în timpul acesta!

De asemenea, pot fi adăugate și alte infuzii din plante.

Acest lucru nu este recomandat persoanelor care au o infecție, afecțiuni inflamatorii cum ar fi colita ulcerativă sau boala Crohn, tensiune arterială crescută, afecțiuni renale sau probleme cardiace.

De asemenea, trebuie evitată în timpul sarcinii.

Ai nevoie de sfatul unui medic

Vă sfătuim cu tărie să discutați cu un profesionist care să supravegheze forme mai invazive sau complexe de curățare a colonului.

Amintiți-vă că curățarea colonului nu poate fi un ritual de dezintoxicare în weekend sau o sesiune de „tratament” pe care decideți să o faceți la spa.

Criticii spun că corpul tău este în mod natural capabil să elimine toxinele și materiile fecale și, într-adevăr, nu trebuie să forțezi problema.

Mai mult decât atât, dacă nu este făcută corect poate avea o serie de efecte secundare de la dureri abdominale și greață la dezechilibru electrolitic și insuficiență hepatică și renală.

Deși nu toți oamenii au nevoie de o detoxifiere a colonului în mod regulat, unii oameni care se luptă cu sănătatea intestinală slabă sau cu alergii.

Important pentru sănătatea voastră este să discutați problema cu un specialist.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto