Este cunoscut faptul că suntem consumatori de multe alimente care ne fac rău. Le cunoaștem, dar cu greu putem renunța la ele.

În mod conștient, preferăm produsele care ne supun riscului ridicat de a ne îmbolnăvi de cancer, de a devolta boli ale sângelui, care ne cresc nivelul colesterolului.

Acestea nu ne hrănesc organismul, nu ajută sănătății acestuia, ci doar sunt prietene cu bolile.

Desigur, în cantități moderate, pe perioade limitate, anumite produse nu ne fac rău, dar este de preferat ca aceste episoade să fie cât mai rare spre deloc.

Mâncăm pentru a ne hrăni, iar dacă ceea ce consumăm poate aduce beneficii incredibile sănătății noastre, de ce nu am face-o.

Important este să includem în dieta zilnică alimente sănătoase care să ne ajute minții, trupului, frumuseții.

1. Ouăle sunt alimente sănătoase

Ele sunt o sursă bună de proteine și îți dau senzația de saturație pentru o perioadă mai lungă de timp.

Fie că alegi să le faci omletă sau să le fierbi, ouăle te ajută să mânânci mai puțin și să fii sătul mai mult timp. Asta înseamnă că tentația de a mânca tot felul de snaksuri, etc, va fi redusă.

Albușul de ou conține luteină și zeaxantina ce ajută la prevenirea cataractei și degenerării maculare legate de vârstă.

Oul conține colină, substanță ce ajută la prevenirea cancerului mamar, a sănătății celulelor.

Oul este un aliment bogat în vitamina D.

2. Fasolea

Este una dintre legumele bogate în fier. Este un aliment sănătos ce ar trebui consumat în fiecare zi.

Fierul este un oligoelement prezent la nivelul fiecărei celule din organismul uman. 85 % din cantitatea de fier din organism se găsește în hemoglobină.

El ajută la sinteza celulelor sănătoase ale sângelui și protejează de infecții.

Lipsa fierului (o cantitate insuficientă) poate fi recunoscută prin anemie, stoparea creşterii la copii, oase fragile, amețeală, depresie, oboseală.

Fierul trebuie administrat împreună cu antioxidanţi, cum ar fi vitamina C (suplimente sau alimente de genul cartofilor dulci, lămâi) şi vitamina E.

Fasolea este și o sursă importantă de fibre pentru organism.

3. Nucile

Nucile conțin grăsimi nesaturate sănătoase, iar studiile arată că dacă le consumi zilnic câștigi până la 2 ani și jumătate în plus la viață.

Nucile sunt bogate în acid alfa linoleic și acid omega 3, legate de sănătatea inimii și a stării de bine.

5. Cartofii dulci

Fac parte din categoria alimentelor sănătoase, iar organismul tău transformă alfa și beta carotenul din cartofi într-o formă activă de vitamina A.

Cartofii dulci ajută sănătății ochilor, oaselor și sistemului imunitar.

De asemenea, fitochimicalele care acționează ca și antioxidanți ce luptă împotriva radicalilor liberi.

Un cartof dulce de mărime medie este porția ideală pe zi.

6. Broccoli

Se poate să nu fie pe placul tuturor, dar este excelentă pentru organism. Nu degeaba este considerată ca fiind una dintre cele mai bune legume pentru sănătatea corpului.

Este bogat în B1, B2, B3, B5, B6, vitamina C, A, E și K, ce ajută sănătății oaselor.

Important de precizat este faptul că broccoli conține o contitate sănătoasă de sulf, compuși cu sulf esențiali pentru procesul de detoxifiere realizat de ficat.

Broccoli poate fi consumat crud sau gătit ușor la abur, câteva minute. Produsul fiert nu mai are nicio proprietate, vitamină, etc.

7. Fructele de pădure, alimente sănătoase

Sunt o sursă bună de fibre care ajută în procesul de slăbire.

Dintre aceste fructe, zmeura conține cea mai mare cantitate de fibre și, în același timp, acid elagic.

Acidul elagic este un compus fenolic ce ajută la prevenirea cancerului, inhibă dezvoltarea și creșterea celulelor canceroase.

Alături de zmeură mai poți consuma și restul suitei de fructe de pădure precum afine, căpșuni, coacăze, merișoare, mure.

8. Spanacul

Unii îl adoră, alții îl urăsc. Nu contează din ce categorie faci parte, important este să știi că spanacul este centrala electrică a organismului uman.

El îți furnizează vitamina A, C, K, E fibre, fier, calciu, potasiu, magneziu, zinc. Este parte din alimentele sănătoase pe care ar trebui să le consumi zilnic.

Spanacul mai conține triptofan, un aminoacid esențial, fibre, proteine esențiale pentru funcționarea celulelor vii, acizi grași omega 3.

Sursa Foto Flickr

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.