Citește și: Somnul este cel mai bun dermatolog

Nu pisa tabletele înainte să le înghiți – Unele persoane, mai ales cele în vârstă, au dificultăţi la înghiţirea tabletelor. De multe ori preferă să le piseze şi să le dizolve într-un pahar cu apă. De cele mai multe ori, este vorba despre tablete cu acţiune lentă, cum ar fi antihipertensivele, iar ingerarea lor sub formă de pulbere creşte riscul de supradoză, dat fiind că organismul este expus brusc unei cantităţi prea mari din substanţele active ale medicamentului.

Nu lua ibuprofen înainte să faci activitate fizică intensă – Orice tip de sedativ luat înainte de practicarea exerciţiilor fizice va atenua durerea şi va creşte riscul de accidente. Totodată, cercetătorii de la Universitatea Maastricht din Olanda au descoperit că ibuprofenul luat înainte de exerciţiile fizice intense, cum ar fi atletismul şi ciclismul, afectează pereţii stomacului.

Știai că o cremă antidurere te poate ucide?

Cremele cu analgezic folosite prea des duc la deces– Deşi cremele şi loţiunile au mai puţine efecte secundare, în cazul în care au anumite ingrediente active pot duce la supradoză, dacă sunt aplicate în exces. O serie de decese au fost asociate cu aplicarea în exces a cremelor care conţin analgezice cu acţiune locală, cum ar fi metil-salicilatul (un medicament asemănător cu aspirina), mai ales în combinaţie cu alte tipuri de analgezice, precum pastilele şi plasturii.

Analgezicele nu fac bine în timpul răcelii– Administrarea analgezicelor, precum ibuprofenul, pentru a combate simptomele de răceală şi gripă ar putea, de fapt, prelungi starea de rău, deoarece afectează unele procese de apărare a organismului. „Ibuprofenul suprimă procesele inflamatorii şi, odată cu acest lucru, este posibil să afecteze reacţii importante ale organismului la infecţia respectivă”, a spus Paul Little, profesor la Universitatea din Southampton.

Nu exagera cu paracetamolul! Ucide!

Prea mult paracetamol te poate ucide – Doza maximă de paracetamol în 24 de ore este de 4 grame – regăsită cel mai frecvent în opt tablete de 500 de miligrame, administrate, cel mult, în „porţii” de două pastile o dată. Depăşirea acestei doze maxime afectează ficatul şi poate duce la spitalizare şi chiar la deces.

Cofeina interacționează cu antibioticele–  Cofeina din cafea, ceai dar și din anumite băuturi carbogazoase  pe bază de cola poate interacționa  mai ales cu antibioticele prescrise contra infecțiilor urinare.

Analgezicele luate cu alcool distrug ficatul- Alcoolul, combinat cu analgezice, provoacă suferință ficatului. Dacă iei des pastile care combat durerea e şi dacă bei mai mult de un pahar cu tărie pe zi, își distrugi ficatul. Mai mult, băuturile alcoolice interacţionează  cu anumite medicamente administrate pacienţilor cu afecţiuni respiratorii. De asemenea, aspirina, ibuprofenul, antidepresivele și antihistaminicele nu se combină niciodată cu alcool.

Citește și: