Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont, ne spune ce alimente pe care le consumăm frecvent și care pătează dinții trebuie consumate cu atenție. Astfel, vei evita apariția unor efecte negative asupra danturii.

Evită alimentele care pătează dinții

Zâmbetul alb și strălucitor a devenit unul dintre criteriile de frumusețe în ziua de azi. De aceea, multe persoane optează pentru solutii extreme, precum albirea dentară sau fațetele dentare. Pentru a evita efectele negative ale acestor proceduri, specialistii recomandă prevenirea pătării danturii prin adoptarea unor schimbari în dietă – una dintre cauzele externe ale colororării dinților.

“Alimentele și băuturile care coloreaza dinții sunt cele care conțin acizi, tanine și alte substanțe cromogene. Acizii scot calciul din dinți producând microcavităti în care pătrund mai ușor substanțele cromogene (substanțe intens colorate care pătează dinții). La unele dintre aceste alimente am putea renunța, însă altele sunt benefice pentru sănatate, astfel încât este recomandat consumul lor cu moderație”, spune dr. Mihaela Dan.

Dinții pătați au nevoie de atenție sporită. Cum să-ți ferești dantura de pete

Alimente pe care le consumăm frecvent și care pătează dinții: Cafeaua

“Din păcate, băutura nelipsită din rutina de dimineață a multor persoane îngălbenește dinții atât prin conținutul de substante cromogene, cât și prin conținutul crescut de acizi. Un sfat pentru scăderea acidității este adăugarea laptelui în cafea”, recomanda specialistul ortodont.

Alimente pe care le consumăm frecvent și care pătează dinții: Ceaiul

Poate este surprizăntor pentru unele persoane, dar ceaiul pătează dinții chiar mai mult decat cafeaua, din cauza taninelor și a acizilor. Ceaiul verde produce pătarea în gri a dinților, greu de îndepartat, iar ceaiul negru îngalbenește smalțul.

Ce să NU mănânci de Crăciun ca să-ți protejezi dinții

Alimente pe care le consumăm frecvent și care pătează dinții: Vinul

Deși unele persoane spun că este recomandat pentru sănatatea inimii, vinul nu este cea mai bună alegere dacă ne dorim dinți albi și strălucitori. Taninele și acizii pe care această băutură îi conține au aceleași efect de colorare ca și în cazul ceaiului. În plus, alcoolul are un efect de deshidratare, iar scăderea fluxului salivar favorizează și mai mult colorarea dinților, deoarece aceștia nu mai sunt spălați în mod natural de salivă.

Alimente pe care le consumăm frecvent și care pătează dinții: Fructe, legume și sucuri naturale din fructe

Din păcate, coacăzele, afinele, sfecla roșie (prin substantele colorante), roșiile (prin conținutul de acizi) pătează dinții cu atât mai intens cu cat sunt consumate mai frecvent și în cantități mai mari.

Alimente pe care le consumăm frecvent și care pătează dinții: Jeleuri și bomboane colorate

Consumate mai puțin de adulti și mai mult de copii, colorantii alimentari din compoziția lor se depun încet-încet pe suprafața smalțului dentar și devin hrană pentru bacteriile din gură. “Când bacteriile se hrănesc cu aceste zaharuri, sunt eliberați acizi care favorizează deteriorarea dinților, pătarea lor și apariția de carii dentare”, spune specialistul ortodont.

Cum se întrețin fațetele dentare? Se impun reguli stricte

Alimente pe care le consumăm frecvent și care pătează dinții: Curry

Deși mirodeniile exotice pot oferi un gust deosebit mâncării și sunt sănătoase, ele pot și colora dinții din cauza pigmentării lor profunde. Cea mai bună metoda de a preveni efectele negative este să le consumăm mai rar.

Alimente pe care le consumăm frecvent și care pătează dinții: Citricele

Limonada este o băutură foarte acidă poate eroda smalțul din dinți. “În general, citricele erodează la nivel microscopic smalțul, producând microcavități în care se depun substanțele colorante, adaugă dr. Mihaela Dan.

Citește:

Sursa foto: 123rf.com