Strănuți des și îți curge nasul, deși nu ești răcită? Ai senzația de nas înfundat în permanență? Nu mai simți mirosurile, nici gustul, oricât ar fi de apetisante? Ai dureri de cap și ți se spune că sforăi în timpul somnului? Nu mai sta pe gânduri și dă fuga la medic! Mai bine să descoperi cauze banale, ușor de tratat, decât să ajungi la o intervenție chirurgicală, menită să te scape de povara celor mai des întâlnite tipuri de tumori nazale, cum sunt polipii. Cu cât îi descoperi mai devreme, cu atât va fi mai ușor să te descotorosești de ei.

Cu alergiile nu-i de joacă

Orice afecțiune a mucoasei nazale prezintă riscuri. Dar, dacă e însoțită și de o sinuzită cronică inflamatorie, atunci lucrurile se complică. De aici până la formarea polipilor nu mai e decât un pas. Specialiștii spun că 5 persoane din 100 suferă din cauza acestor tumori benigne, care se dezvoltă rapid și duc la blocarea respirației nazale. Deși nu se cunosc cu exactitate cauzele apariției polipilor, medicii ORL-iști consideră că alergiile le creează mediul propice de dezvoltare. Dr. Ovidiu Țiglea, specialist ORL la „Clinica Urechii” din București, spune că „polipii produc obstrucția foselor nazale, având ca rezultat imposibilitatea respirației nazale, scăderea mirosului, voce nazonată, cefalee. Uneori, se pot suprainfecta, ducând la secreții nazale purulente”. Dacă sunt încă de dimensiuni mici, pot trece neobservați. Când își măresc volumul, reprezintă o problemă, mai ales pentru că îi afectează, de obicei, pe aceia care suferă deja de afecțiuni respiratorii, cum ar fi astmul ori sinuzita, sau pe alergici. Și fibroza chistică este o boală care, de multe ori, se complică prin apariția polipilor nazali. S-a mai constatat că jumătate din numărul pacienților cu Sindrom Churg-Strauss sau granulomatoză alergică au și polipi nazali. Și Sindromul Young, care constă în sinuzită cronică și polipoză nazală este responsabil.

Vezi cum iti desfunzi nasul in cele mai rapide si simple moduri!

Se tratează?

Desigur! Numai că, deși tratamentul medicamentos poate reduce dimensiunile polipilor, doar intervenția chirurgicală poate duce la vindecare. Din păcate, în multe cazuri, polipii reapar, la anumite intervale de timp. Cum scăpăm de probleme? Dr. Ovidiu Țiglea e de părere că metoda endoscopică, sub anestezie generală este cea mai eficientă. Durează în jur de o jumătate de oră sau mai mult, în funcție de dimensiunile polipilor, de numărul și de localizarea lor. Operația se numește polipectomie și se efectuează numai în cazurile în care polipii au dimensiuni mari și nu mai reacționează la tratamentul medicamentos.

Polipi sau altceva?

Pentru a nu elimina doar efectele problemei, nu și cauza apariției ei, este bine să comunicăm sincer cu medicul specialist. Un diagnostic precis duce la vindecarea completă a bolii. Este foarte important să descrii în detaliu simptomele, să spui dacă ai urmat un tratament sau dacă ai mai suferit de vreo boală respiratorie. Pentru a evita orice dubiu, va trebui să te supui unui șir de investigații. În primul rând, ți se va face o fibroscopie, menită să evidențieze polipii. Urmează tomografia și consultul alergologic. Și testele pentru fibroza chistică sunt recomandate.

Nu te speria! Dacă ai polipi cu aspect suspect, se analizează prin biopsie. Asta nu înseamnă neapărat cancer.

Sursa foto: remediesandherbs.com