Plasticul eliberează substanțe chimice toxice în lichidul pe care îl bei

Atunci când iei cu tine un recipient de plastic pe care îl ții fără să vrei în căldură, în mașină, în soare, straturile exterioare se pot descompune. Radiațiile UVfac ca recpientele care sunt marcate cu codurile de reciclare 3 sau 7 să elimine în lichide chimicale precum bisfenol A (BPA) sau S (BPS). Ambele chimicale, ingerate fie și în cantități mici, imită funcțiile estrogenului și afectează funcționarea sistemului endocrin. Pot provoca astm, diabet și cancer.

Citește și: 9 semne că nu bei suficientă apă. Acordă-le atenție!

Chimicalele din plastic duc la dificultate în conceperea unui copil

Lichidele fierbinți transferate în recipient de plastic și apoi ingerate sunt un pericol pentru viitoarele mame. Medicii susțin că mai ales femeile care urmează să facă fertilizare in vitro pot să nu reușească din cauza compușilor chimici. Se pare că aceștia atacă embrionul uman.

Crește riscul de boli cardiovasculare

Oamenii care se expun la nivele crescute de bisfenol A riscă să se îmbolnăvească de inimă. Și aceasta deoarece ingerarea constantă duce la creșterea tensiunii arteriale.

Reumplerea recipientelor de plastic, sursă de bacterii

Spre deosebire de recipientele din sticlă, cele din plastic nu sunt deloc sigure. Acestea se erodează, se formează șanțuri invizibile cu ochiul liber, dar care pot găzdui bacterii nocive. Cele mai periculoase sunt cele de tip norovirus, care provoacă gripă și răceli. Spălarea intensă cu apă fierbintea recipientului nu ajută!

Distruge mediul înconjurător

Majoritatea recipientelor de plastic pare a fi reciclabilă, dar din păcate, doar 1% din masele de acest tip se reciclează în țara noastră. Plasticului îi trebuie circa 200 de ani să dispară din natură, de aceea, e de evitat.

Reumplerea sticlei de plastic cu apă nefiltrată te poate expune la carcinogeni

Apa de la robinet din România e departe de a fi pură. Ca în multe alte țări, aceasta conține, nitrați, clor, sau chiar crom hexavalent. Așadar, dacă nu aveți acasă un filtru de apă, nu mai consumați de la robinet și nici nu puneți apa de băut în recipient de plastic. Combinația duce în timp la boli incurabile.

Citește și: