Cea mai eficientă metodă de a ameliora durerea provocată de cârcei la pulpa piciorului constă în întinderea membrului afectat și masajul blând al zonei cu pricina. Totuși, dacă astfel de cârcei apar des, ar fi bine să descoperi cauza.

Principalele motive pentru care te confrunți cu cârcei la pulpa piciorului

Pentru a preveni apariția cârceilor, este important să dormi suficient și să ai o aliementație sănătoasă, boagată în minerale, vitamine, fibre și grăsimi. De asemenea, poți evita astfel de probleme ținând sub control diverse afecțiuni de care suferi, cum ar fi disfuncțiile tiroidiene sau boala arterială periferică.

Iată cauzele care pot duce la apariția cârceilor la pulpa piciorului:

  • deshidratarea – în special sportivii de performanță au tendința să se confrunte cu această problemă. Cârceii apar mai frecvent în timpul verii, când aportul de lichide nu este suficient în raport cu temperaturile crescute care determină pierderea de electroliți din organism, prin transpirație.
  • carența de minerale – prin transpirație, se pierd nu doar electroliți, ci și mienrale esențiale pentru funcționarea organismului, ceea ce duce la un dezechilibru ce favorizează apariția cârceilor la picioare.

„Deficitul de sodiu, calciu, magneziu sau potasiu este adesea de vină pentru faptul că te confrunți cu cârcei la pulpa piciorului”, spune pentru Time.com doctorul Gerardo Miranda-Comas, nutriționist sportiv la Școala de Medicină din Mount Sinai.

Consumul de băuturi pentu sportivi, bogate în sodiu, pot ameliora crampele musculare, dar la fel de eficiente sunt și anumite alimente, precum bananele, cartofii dulci, spanacul, iaurtul și nucile.

  • sarcina – al doilea și al treilea trimestru al sarcinii constituie perioada propice apariției cârceilor, deoarece în acest interval se pierd mai multe minerale (magneziu, potasiu) decât în mod normal. Hidratarea și administrarea de suplimente cu magneziu, doar la recomandarea medicului,
    sunt principalele metode prin care cârceii pot fi preveniți.
  • exerciți fizice în exces – alergările pe distanțe lungi sau efortul fizic intens pot duce la o suprasolicitare a a sistemului nervos, care transmite semnale creierului și măduvei spinării că mușchii au nevoie de relaxare. În cele din urmă, apar cârceii și crampele musculare. Odihna și stretchingul sunt esențiale în astfel de situații.
  • oboseala – este un factor important care poate favoriza apariția cârceilor. Persoanele care se plâng des de oboseală au tendința să mănânce mai nesănătos și să bea mai puține lichide. Cârceii apăruți în timpul nopții afectează peste jumătate dintre persoanele care sunt suprasolicitate.
  • sedentarismul – statul în șezut sau întinsă o perioadă îndelungată poate duce la oboseală musculară, ceea ce favorizează apariția cârceilor. De obicei, atunci când călătorim pe distanțe lungi cu avionul și nu ne putem mișcare în voie apar astfel de probleme. Încearcă să te ridici la fiecare 60 de minute și să îți miști ușor picioarele, ca să pui în mișcare circulația sângelui. La fel se întâmplă și dacă ai un job de birou și nu îți iei pauză să faci o plimbare scurtă la fiecare oră.
  • unele medicamente – diureticele și pastilele pentru reducerea tensiunii arteriale ar putea avea reacții adverse precum cârcei la pulpa piciorului, ca urmare a retenției de apă și sodiu în țesuturi. Alte tratamente care pot favoriza crampele musculare sunt cele destinate osteoporozei, anemiei, astmului, menopauzei. Statinele și analgezicele pot avea, de asemenea, astfel de reacții adverse.
  • anumite boli – crampele și cârceii apăruți din senin pot fi semne ale unor afecțiuni precum boala arterială periferică, osteoartrita, neuropatia și dereglările tiroidiene. Dacă simptomele neplăcute persistă, în ciuda hidratării, odihnei și alimentației adecvate, e bine să iei în calcul și vizita la medic, pentru analize care să depisteze cauza cârceilor.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.