Scorţişoara

Știai că e nelipsită la prepararea băuturilor şi deserturilor, însă scorţişoara este și un leac excelent în cazul mai multor probleme de sănătate. O simplă infuzie pe care o prepari dintr-o linguriţă de pulbere la 300 ml apă este eficientă în cazul sângerării gingiilor ori halenei. În plus, reglează activitatea sistemului nervos şi, consumată cu o săptămână înainte de menstruaţie, diminuează durerea specifică. În cazul problemelor cardiace şi circulatorii, ia dimineaţa şi seara două vârfuri de cuţit de scorţişoară măcinată, amestecată cu două linguriţe de miere.

Tarhonul

Deosebindu se prin aroma intensă, tarhonul excelează atât prin calităţi culinare, cât şi prin virtuţi medicinale. Prepară o soluție din două linguri de frunze macerate în 250 ml de oţet de vin şi lasă să treacă 10 zile, apoi foloseşte-o la clătirea gurii, în cazul inflamaţiilor gingivale. Dacă mesteci dimineaţa, pe stomacul gol, frunze verzi de tarhon îţi vei proteja dinţii împotriva cariilor şi îţi vei întări gingiile.

Busuiocul

Este cel mai bun dezinfectant natural în cazul rănilor, ulceraţiilor sau leziunilor infectate ori înţepăturilor de albine sau viespi. Aplică frunze uscate de busuioc chiar pe locul afectat sau freacă, energic, cu frunze pisate, zona respectivă. După aplicări repetate, sucul frunzelor proaspete de busuioc tratează negii.

Ghimbirul

Este o plantă benefică pentru tot organismul, dar acţionează, în mod deosebit, asupra plămânilor şi stomacului. Ia o rădăcină proaspătă de ghimbir, dă-o prin răzătoare, apoi fierbe-o în 250 ml apă, timp de zece minute. Această licoare are efecte remarcabile în tratarea tusei. Dacă ai indigestie, mănâncă bucăţele de tulpină de ghimbir proaspăt, iar ca să scapi de sughiţ, bea o cană cu suc de tulpină de ghimbir.

Maghiranul

Acesta este apreciat în întreaga lume drept leac universal. Uleiul de măghiran, pe care-l găseşti la orice plafar, se aplică direct pe piele în caz de rinită cronică, arsuri sau reumatism. Infuzia de maghiran e recomandată în cazul durerilor abdominale sau în afecţiunile intestinelor. O prepari astfel: pune o linguriţă de frunze de maghiran la o cană de apă clocotită, lasă un minut, apoi strecoară.

Cimbrul

Prin acţiunea sa antibiotică, combate majoritatea bacteriilor şi microorganismelor dăunătoare, crescând imunitatea organismului. În cazul afecţiunilor digestive, se recomandă un vârf de cuţit de pulbere cimbru, înaintea mesei principale. De asemenea, o infuzie preparată dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă este eficientă în caz de colită sau fermentaţii intestinale.

Sursa foto: 123rf.com