Citește și:10 vitamine esențiale pentru a trece cu bine de sezonul rece
1. Cordonul ombilical este prima jucărie a bebelușului. Nu puține sunt imaginile surprinse de medicii obstetricieni la echografii, când bebelușii prind cu mâinile cordonul ombilical, îl strâng, îl trag în toate părțile. Această joacă nu este periculoasă. Există însă cazuri când agitația poate duce la înfășurarea cordonului în jurul gâtului bebelușui,
2. Cordonul ombilical conține celule stem. De mulți ani, în România, tot mai multe familii aleg să plătească bani mulți pentru recoltarea celulelor stem, chiar în momentul nașterii. Acestea se depozitează în bănci specifice și, la nevoie se folosesc pentru vindecarea afecțiunilor grave de care ar putea suferi copilul. Medicii susțin că celulele de acest tip pot fi folosite în tratareaa peste 80 de boli grave.
În mod ideal, cordonul se taie după două minute de la naștere
3. Cordonul ombilical al băieților este mai lung decât cel al fetelor, având circa 55 centimetri. De aceea, conform unui studiu publicat recent în SUA, așa s-ar explica de ce băieții sunt mai predispuși la pericolul înfășurării cordonului ombilical în jurul gâtului decât fetele.
4. Cordonul ombilical nu trebuie tăiat imediat după naștere. Organizația Mondială a Sănătății recomandă tăierea cordonului ombilical la un interval de 1-3 minute de la naștere, considerând că este mult mai sănătos astfel pentru bebeluș. Mai multe studii au arătat că sugarii tind să aibă un nivel mai mare al fierului în sânge atunci când cordonul ombilical a fost tăiat la o distanţă de până la trei minute după naştere, faţă de perioada de mai puţin de un minut folosită în prezent. Cercetătorii afirmă că acordarea a unu-două minute suplimentare ar putea permite ca mai mult sânge bogat în fier să fie transportat de la placentă la bebeluş.
5. La tăierea cordonului ombilical, bebelușul nu simte nimic, le liniștesc medicii nenonatologi pe mămici. Sunt multe mămici care cred cu tărie că tăierea ”conexiunii” provoacă disconfort nou-născutului. În realitate, bebelușul nu simte nimic, cordonul ombilical neavând niciun nerv în interiorul său.
6. Uscarea cordonului ombilical nu se face imediat, ci la 10-21 de zile de la naștere! Este foarte important pentru orice părinte să cunoască că bontul ombilical se va usca complet la circa 10-21 de zile de la naștere. Până atunci, trebuie să aibă grijă de această zonă, fiind una foarte sensibilă. Este bine să eviți umezeala! În cazul în care nu ești atentă este posibil ca zona să se infecteze și să fie tratată destul de greu.
Citește și: