Dr. Patrick Goldstein, șeful de urgență la Spitalul Universitat Lille a declarat  la BFMTV că este importat ca oamenii să respecte măsurile de izolare pentru a combate pandemia, precizând că unele persoane sunt mai predispuse să dezvolte cazuri severe de coronavirus. Acest lucru a devenit o certitudine, după cele mai recente descoperi și studii făcute de medici și de oamenii de știință.

„Epidemia afectează pe toată lumea, este boala tuturor”,  a declarat Goldstein.

Totodată, un medic francez recunoaște că este o boală mult mai complicată decțt s-ar fi crezut și afectează foarte multe organe, chiar și sistemul nervos, coagularea, inimă și provoacă miocardită.

„Este o boală pe care o descoperim pe măsură ce trece timpul”, a spus medicul Gilles Pialoux, șeful secției de boli infecțioase și tropicale al spitalului Tenon din Paris.

Iată lista celor 6 factori de risc care duc la forme severe de COVID-19 și accelerează decesul pacientului.

 

Obezitatea

  • Greutatea medie a persoanelor care mor din cauza coronavirusului este de 80 de kilograme și mai ales la persoanele care suferă de obezitate severă.
  • „Știm acum că riscul de a fi intubat este dublu pentru pacienii care au obezitate severă. Există un efect al dozei: cu cât masa corporală crește, cu atât crește și riscul de a fi intubat și ventilat”, a precizat profesorul RMX Olivier Ziegler, endocrinolog și nutriționist.
  • Le Monde notează că potrivit primelor date din registrul național , 83% dintre pacienții cu coronavirus aflați la terapie intensivă  sunt într-adevăr supraponderali.

Vârsta

  • Așa cum s-a aflat încă de la începutul epidemiei, vârstinicii de peste 70 de ani prezintă un risc mai mare de a dezvolta cazuri severe. De-a lungul săptămânilor grupa de vârstă s-a schimbat, persoanele peste 60 de ani fiind și ele acum pe lista de risc.

Sexul

  • Bărbații sunt mai predispuși la cazuri severe decât femeile. Raportul este de 7 bărbați pentru 3 femei internate la terapie intensivă, potrivit profesorului Pialoux.  „Probabil există o enzimă a cărei genă prezentă pe cromozomul X este folosită pentru a face virusul să intre în celule”, a mai adăugat acesta.

 

Grupa sanguină

  • Tipul de sânge este, de asemenea, un factor agravant. S-a demonstrat că presoanele cu grupa de sânge O pozitiv sunt mai puțin predispuse să dezvolte forme severe de Covid-19 spre deosebire de cele cu grupa A, potrivit unui studiu realizat în Wuhan

 

Boli cronice

  • Potrivit Direcției Generale de Sănătate, în lista persoaneleor cu risc publicată la mijlocul lunii martie de către guvern, figurează pacienții cu antecedente cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială, care au o intervenție cerebrală sau chirurgicală. O evaluare epidemiologică publicată în Franța arată că 62% dintre persoanele spitalizate în terapie intensivă sunt cazuri de co-morbiditate, adică la tulburări acute sau cronice se adaugă simptomele de Covid-19.

 

Fumatul

  • Comitetul național împotriva fumantului din Franța a lansat în luna martie un semn de alarmă că „fumătorii au un risc mai mare de a contracta această boală și de a dezvolta o formă seriosă”. Pe baza datelor analizate, pentru fumători riscul de a dezvolta o formă severă este crecut cu 50% , iar riscul de deces cu 130% spre deosebire de nefumători.

Citește și: