6 cele mai mari riscuri atunci când te expui la temperaturi ridicate

  1. Edem cerebral

Expunerea continuă la soarele arzător de afară fără niciun fel de protecție poate provoca edemul cerebral. Acesta reprezintă creștere în volum a creierului și de multe ori însoțește un accident vascular cerebral, o tumoră, infecție sau un alt tip de traumatism destul de periculos.

  1. Pielea opărită

Se întâlnește foarte des la cei mici și poate fi extrem de deranjantă și ușor dureroasă. Aceasta este cauzată de blocarea glandelor sudoripare și acumularea de apă sub peretele subțire al pielii, provocând puncte roșii.

  1. Crampele provocate de căldură

Apar în perioadele cu temperaturi foarte ridicate, din cauza unei deficiențe de electroliți în organism, mai ales după eliminarea apei prin transpirație, aceasta conținând o mare cantitate de sare. Printre persoanele care sunt cel mai des afectate de aceste crampe sunt cele active, care practică sport, tocmai din cauza transpirației puternice.

  1. Extenuarea

Aceeași transpirație puternica cu care te poți confrunta în perioadele fierbinți de pe timpul verii stă și în spatele extenuării. Pentru că organismul tău pierde multă apă și sare, poți resimți o stare acută de slăbiciune, perioade de amețeli, sete, greață, dureri de cap, stări de vomă, palpitați și chiar o ușoară amorțeală a mâinilor și picioarelor. Recuperarea survine de obicei după ce ai consumat băuturi reci sau ai reușit să te retragi într-un loc răcoros, ferit de soarele puternic.

  1. Circulația sângelui spre creier încetinită

Din cauza temperaturilor ridicate și a căldurii excesive, există posibilitatea de a resimți stări de amețeală și leșin din pricina circulației încetinite a sângelui spre creier. Apare de cele mai multe ori în cazul persoanelor care nu au trecut printr-un proces corect de aclimatizare și au trecut rapid de la un mediu foarte rece la unul călduros, acest lucru provocând o scădere bruscă a tensiunii. Într-un astfel de caz, recuperarea se face doar într-un loc mai răcoros.

  1. Leșinul

Este una dintre afecțiunile severe provocate de temperaturile foarte ridicate. Apare în clipa în care temperatura corpului atinge sau chiar depășește 41 de grade Celsius și se manifestă prin pierderea cunoștinței. Există două tipuri de stări severe de leșin. Prima, în care persoana în cauză nu transpiră deloc, întâlnită mai des la copii, iar a doua în care există transpirație din abundență, regăsită în cazul celor cu o activitate fizică intensă.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: 9nong