Ce trebuie reținut este că trebuie să apelăm imediat la medic dacă durerea de piept a survenit brusc, este intensă, cu caracter de constricție, apăsare, strivire, este localizată sub stern, iradiază în umăr, în brațul stâng sau în spate, însoțită de dificultate la respirat, tulburări ale ritmului cardiac, transpirații, scăderea tensiunii arteriale.

Citește și: Citește eticheta și evită cel mai periculos aditiv alimentar: E 123

Cauzele extracardiace de durere de piept sunt extrem de numeroase. Unele dintre ele reprezintă de asemenea urgențe medicale majore, amenințând viața pacientului.
1. Embolia pulmonară este cauzată de migrarea unui fragment dintr-un cheag dintr-o venă de la membrele inferioare și obturarea unui ram al arterei pulmonare. Este o afecțiune severă, în care durerea de piept este însoțită de dispnee sau tuse, iar în formele severe, urmată de șoc sau deces. Repausul la pat și tratamentul anticoagulant  sunt deosebit de importante.
2.Pneumonia, pleurezia, pneumotoraxul sunt afecțiuni care și ele provoacă dureri în piept. Fiecare dintre aceste boli asociază simptome specifice și prin urmare, impun un tratament diferit.

3. Afecțiuni ale stomacului, esofagului și vezicii biliare au și acestea, printre simptome,  durerea în piept.

Nu vă tratați singure, mergeți de urgență la doctor

4.O cauză de durere de piept pentru care pacienții se prezintă adesea la medic o reprezintă inflamația articulațiilor condro-costale. Durerea este de regulă foarte vie, accentuată de mișcarea cutiei toracelui și se se ameliorează rapid la administrarea de antiinflamatorii.

5.O altă cauză a durerii toracică anterioare e zona zoster: o inflamație pe traiectul nervilor. Aceasta este o cauză de durere extrem de violentă și este însoțită de apariția unei erupții veziculare specifice.

6.Durerea de piept este relativ frecvent întâlnită în tulburările însoțite de anxietate, atacurile de panică sau hiperventilație, când se asociază cu senzație de amorțeală, tremurături, palpitații sau dificultate la respirat.

Indiferent de caracterul durerii de piept și de manifestările asociate, doar evaluarea medicală specifică ne va putea spune că ne aflăm în fața unei dureri banale pe care putem să o tratam cu medicație antialgică obișnuită sau e vorba de o afecțiune cardiacă, ori pulmonară ce impune o atenție medicală sporită.

Citește și: