Fie că se manifestă prin senzație de arsură, prin înțepături, fie prin junghiuri ori senzație de apăsare, nu e om care să nu sufere o durere de-a lungul vieții. Iar printre cele mai frecvente sunt durerile de cap, de spate, de burtă, de picioare. Mai dificil de exprimat, considerate rușionoase, însă tot des întâlnite, sunt acele dureri care apar în regiunea intimă. Deși par banale, astfel de dureri pot ascunde afecțiuni grave, ce nu trebuie tratate la întâmplare.

Poți spune ce te doare?

Există situații când simțim un soi de durere mocnită, profundă, difuză, apăsătoare, iritantă, care dă o stare generală de rău. E greu de localizat, așa că cel mai neindicat lucru în astfel de cazuri este să luăm medicamente fără avizul specialistului. Durerea viscerală apare ca urmare a unui proces patologic sau a unei funcţii anormală a unui organ sau a învelişurilor acestuia. Aşa se explică de ce în caz de infarct, spre exemplu, lipsa irigării cu sânge a unei porţiuni din inimă provoacă durere de braţ sau de stomac. Durerile viscerale pot fi însoţite de stare de greaţă şi de vomă. Deși simptomele sunt comune, câteodată, la baza lor stă o boală care pune în pericol viața pacientului, precum infarctul miocardic, obstrucția intestinală, pancreatita acută sau peritonita. Evaluarea promptă și diagnosticul sunt obligatorii, deși greu de realizat, tocmai pentru că localizarea durerii este difuză, iar descrierea inexactă.

Mergi la medic pentru orice durere !

Iată ce pot ascunde cele mai frecvente tipuri de durere și de ce nu e bine să faci uz de automedicație:

1.Durere de cap

Afectează peste 80% dintre adulţi. Poate fi resimţită ca o pulsaţie sau ca o presiune, pe o singură parte sau, pe ambele părţi ale capului sau în frunte. Bruxismul (scrâșnitul din dinți în somn) duce la cefalee cronică, migrene și dureri în zona tâmpelor. Și hipertensiunea arterială necontrolată poate fi o cauză, la fel ca și anemia sau afecțiunile oculare.

2.Durere de burtă

Nu e de neglijat. Când e continuă și creează disconfort de la nivelul abdomenului până la mijloc, poate fi vorba despre un anevrism de aortă. Și în cazul sarcomului gastrointestinal apar dureri abdominale difuze, iar diagnosticul vine după un consult întâmplător. Mai poate fi vorba despre fibrom uterin, boli de ficat, de fiere sau de pancreas.

3.Durere de picioare

Aceste dureri sunt cauzate atât de slăbirea articulațiilor, cât și de varice, tromboze sau osteoporoză. Indiferent de situație, necesită tratament de specialiatate.

4.Durere în zona intimă

Durerile intime apar în regiunea anală sau vaginală. Fisurile anale se manifestă prin senzație de arsură sau usturime la defecare, iar durerea are o intensitate foarte mare. Netratate, fisurile duc infecții, abcese, fistule sau chiar stenoze, foarte greu de tratat. Durerea în timpul actului sexual sau la urinare poate ascunde boli transmisibile, infecții ale tractului urinar, vaginite microbiene, afecțiuni ale ovarelor sau uterine.

5.Durere de spate

Lombalgia, așa cum este numită medical, apare la orice vârstă și este foarte important să se stabilească diagnosticul corect înaintea unui tratament. „Este durerea la nivel lombar, cu debut brusc sau în timp, care poate să iradieze dorsal, abdominal, fesier sau pe membrele inferioare. În urma unei anamneze corecte și a unei examinări atente, medicul decide dacă sunt necesare explorări suplimentare care să depisteze o problemă a coloanei vertebrale sau o patologie renală. Este important ca pacientul să se prezinte la medic pentru un diagnostic corect și precoce, iar tratamentul va fi individualizat, ținând seama și de patologia asociată.”, spune dr. Simona Huica, specialist reumatolog, Centrul Medical Focus.

Sursa foto: amputee-coalition.org

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI