Mereu te împiedică ceva: ba lipsa timpului, ba cea a banilor, ba alte priorități. A venit vremea să ai grijă de tine. Nu mai ai niciun motiv să amâni vizita la medic. Ca asigurat, beneficiezi gratuit de controlul medical anual, care mai este și obligatoriu pe deasupra la persoanele trecute de 30 de ani. Iar rolul lui e foarte important, căci previne apariția și instalarea unor boli dintre cele mai grave.

Ce ai de făcut

În funcție de sex, vârstă și antecedente medicale, examenul anual de verificare a stării de sănătate constă în consultații nedureroase, investigații de rutină, dar și teste de sânge. De obicei, se analizează hemoleucograma, VSH, glicemia, colesterolul, trigliceridele, creatinina, ureea, transaminazele hepatice, bilirubina totala. Se mai pot face și teste pentru depistarea bolilor venerice, precum sifilisul, radioscopii, radiografii, ecografii. În cazul în care știi că există în familie rude, mai ales de gradul întâi, diagnosticate cu o formă de cancer, e bine să soliciți și tu analize detaliate în acest sens.

Teste pentru viață lungă

Ca să nu te sperii că ai prea multe de făcut, iată cei mai importanți 5 pași de făcut pentru sănătatea ta:

1.Analize de sânge

Stai liniștită! Chiar dacă lista analizelor pare foarte lungă, necesită o singură recoltare. Prin urmare, după o singură vizită, preț de câteva minute, afli aproape totul despre starea ta de sănătate.

2.Control ginecologic

Toți specialiștii recomandă, la unison, să mergem anual la control. Nu e cea mai plăcută experiență, dar face toți banii, în special după 35 de ani. Testul Babeș-Papanicolau, care poate depista din vreme eventualele leziuni de pe colul uterin, evitându-se apariția cancerului, analiza secrețiilor vaginale, ecografia transvaginală, cea mamară sau mamografia nu trebuie pierdute din vedere.

3.Verifică oasele

Osteoporoza, artroza, reumatismul sunt boli care apar la vârste tot mai fragede și necesită tratamente de lungă durată. Osteodensiometria DEXA este investigația prin care se depistează osteoporoza. Folosește raze X, scanând coloana vertebrală, șoldurile și încheieturile.

4.Inima e în formă?

Răspunsul îl găsești la cardiolog. E o vizită plăcută, nedureroasă, în urma căreia, rezultatele electrocardiogramei (EKG sau ECG), ale măsurării tensiunii arteriale și colesterolului vor da verdictul cu privire la funcționarea inimii.

5.Interiorul contează

O ecografie generală nu strică, o dată pe an. Nu doare, dar oferă o imagine de ansamblu asupra a ceea ce se întâmplă cu organele interne. Și poate scoate la iveală boli la care nici nu te-ai fi gândit! Tiroida, stomacul, fierea, ficatul, rinichii îți vor mulțumi pentru că le porți de grijă.

De ce să merg la control?

Orice examen medical de rutină e binevenit, pentru că previne apariția bolilor grave, uneori incurabile, depistează forme de cancer în faze incipiente, când pot fi tratate, preîntâmpină răspândirea bolilor cu transmitere sexuală, previne sterilitatea, ajută evoluția unor sarcini normale, fără probleme, oferă siguranță și încredere în forțele proprii. „Femeile trebuie să conștientizeze că un control periodic este foarte important și le poate salva viața. Mai ales după 30 de ani, ecografia (respectiv mamografia pentru cele de peste 40 de ani) trebuie să devină un control anual. Acum, cu ajutorul sonoelastografiei, se pot obține răspunsuri mult mai precise. Sonoelastografia ne ajută sa diferențiem nodulii mamari maligni (cancere mamare) de cei benigni.”, completează Dr. Elena Claudia Teodorescu, specialist radiologie și imagistică, Donna Medical Center.

Sursa foto: Donna Medical Center