E prea clad afară, meteorologii avertizează că disconfortul termic e ridicat și că ar trebui să evităm expunerea la temperaturi ridicate, mai ales dacă ne știm suferinzi. Dar ce ne facem dacă nu știm că avem probleme? Cel mai indicat ar fi să îi facem periodic o vizită medicului de familie. Căci afecțiunile cardiovasculare se manifestă totuși prin diferite semne, iar istoricul personal poate scoate la iveală gradul de risc la care suntem expuși.

Știi care e starea inimii tale?

Câteva semnale, aparent banale și de neluat în seamnă, te pot duce cu gândul la anumite boli ale inimii. Prin urmare, dacă simți vreunul dintre ele, dă fuga la medic.

1.Transpirația

Simți că-ți curg apele pe tine, chiar și când stai relaxată. Pui totul pe seama caniculei, însă ar trebui să te gândești că transpirația este unul dintre simptomele cel mai des întâlnite ale infarctului miocardic.

2.Lipsa de aer

Senzația de sufocare, însoțită sau nu de durere în piept, poate fi semn al unei boli cardiovasculare.

3.Picioare umflate

Edemele cauzate de lichidele reţinute în organism, mai ales la glezne, la mâini şi în regiunea abdominală se pot traduce prin suspiciunea de insuficienţă cardiacă, dar și prin boli vasculare.

4.Amețeli

Te simți sleită de puteri, ai dormi întruna și te ia amețeala când te aștepți mai puțin? Ai nevoie de un control al ritmului cardiac. Șia asta pentru că insuficiența cardiacă dă tulburări de ritm, iar consecințele pot fi extrem de grave.

5.Tusea

Cu sau fără șuierături, tusea nejustificată poate fi semnul unei boli de inimă.

Atenție la hidratare!

Căldura de afară reprezintă un factor de risc chiar și atunci când te afli sub tratament, căci unele medicamente interacționează cu ea și pot duce la dereglări cardiovasculare. Cardiacii sunt predispuși la deshidratare, din cauza diureticelor specifice tratamentelor destinate lor. Deși se recomandă consumul de lichide, există riscul ca excesul să afecteze inima și sistemul cardiovascular. Betablocantele, medicamente larg prescrise, pot împiedica inima să se contracte suficient de repede în timpul zilelor toride, limitând capacitatea corpului de a se răcori. Deshidratarea duce la creșterea numărului de bătăi cardiace, ceea ce se poate finaliza cu crize de angină pectorală sau de insuficiență cardiacă, de cele mai multe ori la spital. Există și riscul scăderii sau creșterii bruște a tensiunii arteriale, al apariției tulburărilor circulatorii.

Fibrilația atrială ucide

Fibrilaţia atrială este una dintre cele mai frecvente tulburări de ritm cardiac. De multe ori, bolile cardiovasculare sunt subestimate. Insuficienţa cardiacă are un prognostic la 5 ani mai prost decât majoritatea formelor de cancer, adică mai mulţi pacienţi depistaţi cu insuficienţă cardiacă severă mor în primii 5 ani de la diagnosticare decât cei diagnosticaţi cu majoritatea formelor de cancer. Am vrea ca oamenii să înţeleagă că diagnosticarea fibrilaţiei atriale se face simplu, cu un EKG şi un stetoscop. Însă complicaţiile netratate pot fi dintre cele mai severe, de la accidente vasculare cerebrale, până la insuficienţă cardiacă, finalizate cu invaliditate sau chiar moartea pacienţilor., spune dr. Oana Năstase, cardiolog, membru al Societăţii Române de Cardiologie, Institutul de boli cardiovasculare C.C. Iliescu, București.

Sursa foto: Shutterstock