Citește și: Poziția în somn dictează starea de sănătate

Dacă te trezești cu nasul înfundat– Nasul înfundat nu e doar semnul unei răceli ci poate fi și un indiciu că trebuie să schimbi rapid salteaua. Acest simptom apare atunci când alteaua e prea veche și plină de acarieni. Astfel, apare reacția specifică alergiilor, nasul înfundat. Așadar, cumpără o saltea antialergică. În plus, ai grijă să schimbi lenjeria o dată pe săptămână.

Dacă ai libidoul scăzut– Un studiu din 2007 publicat în Journal of Obstetrics and Gynecology, o dorință sexuală scăzută poate fi urmarea unui somn deloc odihnitor. Acesta poate fi însoțit și de transpirație nocturnă abundentă, cauzată de alteaua nepotrivită. De aceea, trebuie neapărat cumpărată o saltea cu o circulțaie optimă a aerului, evident acoperită de o lenjerie de pat de calitate, potrivită fiecărui anotimp.

Alege mereu o saltea de rigiditate medie

Dacă durează o oră până adormi– Incapacitatea de a adormi poate fi rezultatul a mai multor factori, cum este de exemplu prostul obicei de a te juca pe smartphone chiar înainte de a stinge lumina. Dar un studiu publicat in 2015 în revista Sleep Science a indicat faptul că dacă schimbi o saltea extrem de tare, rigidă, cu una de regiditate medie, durata de adormire scade de la 67 de minute la 21 de minute (mai ales în cazul persoanelor peste 60 de ani). Sfat: dormitul timp de patru săptămâni consecutive pe o saltea mediu-rigidă reduce cu pete 50% durerile de gât și de spate.

Alege o saltea hipoalergenică

Dacă te simți amețită chiar și după opt ore de somn– Ai dormit opt ore și totuși te trezești amețită, confuză. Specialiștii susțin că ar putea fi de vină salteaua mult prea veche, plină de acarieni care duc la apnee nocturnă sau astm. Cumpără o saltea hipoalergenică și neapărat una prin care circulă bine aerul. De asemenea, ai grijă ca și lenjeria să fie hipoalergenică.

Dacă pielea își schimbă aspectul în rău– O calitate proastă a somnului este dată de creșterea nielului de cortizol, hormonul stresului. Alte studii au evidențiat că o creștere bruscă a cortizolului poate fi și din cauza saltelei pe care dormi. O saltea veche și uzată (în general, un om schimbă salteaua abia după circa 9 ani) ar putea fi cauza unui somn neodihnitor și a stresului. Trebuie schimbată urgent cu una de rigiditate medie, din spumă.

Citește și: