Nu ai nevoie de culturi mari pentru a putea să te bucuri de efectele acestor plante asupra sănătății, iar multe dintre ele nu sunt dificil de întreținut. Iată care sunt cele mai bune plante de crescut în grădină pentru sănătatea ta și a familiei tale:

Agrișul, arbustul-minune care aduce profituri agricultorilor

Agrișul este un arbust mai puțin cultivat în România, dar foarte căutat și apreciat în străinătate. De altfel, culturile de agriș au devenit cele mai profitabile culturi de nișă în România, pentru că agricultorii își vând producția în țări precum Ungaria sau Germania, unde agrișul este folosit la prepararea de compoturi sau dulceață.

Un soi cu adevărat gustos este acest agris rosu, care este bogat în vitamine și nutrienți, poate fi consumat ca atare, la fel ca un fruct, sau poate fi folosit pentru a prepara delicioasa dulceață de agrișe sau un compot de care să te bucuri și la iarnă. Vitaminele din agrișe te ajută să îți întărești sistemul imunitar și să eviți neplăcutele răceli ori infecții și are beneficii pentru vitalitatea întregului organism. Iar dacă vezi că prețul nu este unul mare, te convingi rapid că nu există niciun motiv pentru care grădina ta să nu numere și câțiva arbuști de agrișe.

Gălbenelele, excelente pentru pielea uscată

Crema de gălbenele este adeseori lăudată pentru proprietățile sale de calmare, hidratare și vindecare. Aceasta ajută la refacerea mai rapidă a celulelor pielii și vindecă eficient tăieturile, calmează iritațiile și hidratează intens pielea uscată. Din gălbenele se poate prepara și ceai, care este un remediu excelent pentru tratarea durerilor de stomac, dar și atunci când ne încearcă o răceală, deoarece proprietățile sale calmante pot face minuni pentru ameliorarea durerilor în gât.

Levănțica, planta cu efecte terapeutice în tratarea a 100 de boli

Pe lângă mirosul său relaxant, lavanda sau levănțica, așa cum este cunoscută în popor, este folosită ca plantă medicinală din vremuri îndepărtate. Lavanda este utilizată mai ales în prepararea cosmeticelor, fie că vorbim despre creme de corp, geluri de duș, șampoane sau spray-uri de corp. Extractul de levănțică are proprietăți calmante, sedative, antiseptice, diuretice, antiinflamatoare și cicatrizante, fiind folosit în ameliorarea simptomelor a peste 100 de boli.

Lavanda este folosită și în aromoterapie. Mirosul de lavandă poate ajuta la calmarea anxietății sau la ameliorarea depresiei. Florile de levănțică sunt foarte rezistente, așa că le poți ține mult timp într-o vază, pentru a-ți înfrumuseța și parfuma casa.

Busuiocul, planta-condiment cu aromă îmbietoare

Busuiocul este unul dintre cele mai folosite condimente, pentru aroma inconfundabilă pe care o dă mâncărurilor. Busuiocul are însă și unele efecte terapeutice, fie că îl pui în mâncare, pentru aromă, sau prepari ceaiuri din el. Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale sale este reducerea colesterolului, fiind un remediu natural în combaterea acestei probleme. De asemenea, busuiocul poate fi folosit și în tratarea problemelor respiratorii, a astmului, dar și a diabetului. Busuiocul nu este o plantă pretențioasă și poate fi crescută inclusiv pe balconul unui apartament, într-un ghiveci.

Pătlagina, eficientă în tratarea simptomelor de gripă și răceală

Când eram mici și ne îmbolnăveam, siropul de pătlagină era remediul care ne ameliora tusea. Puțini știu însă că efectul de calmare al pătlaginei este doar unul dintre numeroasele sale beneficii pentru sănătatea noastră. Pătlagina poate fi folosită pentru tratarea mai rapidă a răcelilor, dar și pentru a ameliora durerile stomacale, pentru a grăbi vindecarea arsurilor, a acneei, pentru îmbunătățirea funcției rinichilor, precum și pentru a trata infecțiile gastrointestinale.

Tu câte dintre aceste plante ai în grădină? Ce plante medicinale folosești de obicei?

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: industryviews