Dormi pe o saltea veche

Cel mai simplu mod pentru a-ți da seama dacă salteaua se află la baza durerilor insuportabile de spate este să analizezi momentul în care apar durerile. Dacă te trezești dimineața cu mușchii anchilozați și rigizi, cu gâtul sau umerii încordați, probabil salteaua pe care dormi și-a pierdut fermitatea în timp și nu îți mai susține corect mușchii. Există și riscul să nu fi ales o saltea potrivită pentru tine. Dacă citești aceste sfaturi despre cum să alegi cea mai bună saltea pentru tine, vei învăța să faci diferența între cele cu arcuri și cele cu spumă de memorie, dar și cum să testezi o saltea atunci când mergi într-un magazin. După cum vezi, există mai multe lucruri de care este indicat să ții cont, astfel încât să găsești acea saltea care te ajută să te odihnești perfect noaptea și te ajută să scapi de durerile de spate.

 

Stai foarte multe ore pe scaun, la birou

Sedentarismul este una dintre principalele cauze ale durerilor de spate. Mușchii se obișnuiesc să stea încordați în poziția pe care o ai atunci când stai pe scaun și devin rigizi. Astfel, atunci când te ridici de la birou după câteva ore, îți simți spatele încordat și apar durerile musculare. Terapeuții recomandă să îți iei o pauză de cinci minute la fiecare oră lucrată, în care să îți întinzi spatele și să te miști puțin, având grijă să menții o postură corectă. Postura este importantă și atunci când stai pe scaun, iar dacă observi că îți este greu să îți menții spatele drept, există scaune ergonomice, care îți protejează coloana și te ajută să stai corect la birou.

 

Nu te-ai lăsat de fumat

Un studiu recent al Universității Northwestern a descoperit că fumătorii au un risc de trei ori mai mare să se confrunte cu dureri cronice de spate. „Fumatul afectează modul în care creierul nostru percepe durerea și ne face mai sensibili la durere”, au concluzionat cercetătorii. Vestea bună este că procesul este unul reversibil, dacă renunți la țigări. Studiul mai arată că persoanele care s-au lăsat de fumat au observat o scădere a intensității durerilor. Alte cercetări au descoperit și că fumatul distruge țesuturile din zona lombară a spatelui, încetinind circulația sângelui și reducând fluxul de nutrienți pe care îi primesc mușchii din această zonă.

 

Porți pantaloni prea strâmți sau tocuri prea înalte

Blugii prea mulați pun presiune pe mușchi, limitează flexibilitatea mișcărilor și reduc fluxul sangvin în zona lombară, cauzând astfel durerile neplăcute din zona mijlocului. Pentru a evita acest lucru, ai grijă să îți alegi haine confecționate din materiale ușor elastice, care să nu îți blocheze circulația sângelui, mai ales în momentul în care te așezi.

De asemenea, pantofii cu toc pe care îi adori au efecte nocive atât pentru mușchii spatelui, cât și pentru oase, deoarece îți forțează corpul să stea într-o poziție anormală. Tocurile îți schimbă centrul de greutate și pun presiune pe picioare, întrucât nu te forțează să îți extinzi la maximum mușchii gambelor. Astfel, presiunea se mută pe mușchii spatelui, care devin rigizi și dureroși. Dacă ești nevoită să porți pantofi cu toc la serviciu, sfatul medicilor este să folosești o pereche de pantofi comozi până când ajungi la birou și să te schimbi acolo.

 

Nu ai o alimentație corectă

Un studiu din 2014 publicat în Asian Spine Journal a descoperit că aproximativ 31% dintre femei, dar și 25% dintre bărbații care suferă de dureri de spate aveau și probleme gastrointestinale. Legătura dintre alimentație și durere ține de inflamarea țesuturilor: alimentele bogate în zaharuri și grăsimi cauzează inflamații la nivelul întregului organism. Din acest motiv, persoanele care au dureri insuportabile de spate observă o ameliorare a simptomelor în momentul în care elimină din alimentație zahărul  grăsimile, dar și cofeina. Cu puțină grijă, o alimentație corectă te va ajuta să reduci durerea, mai ales dacă te asiguri că ai consumat zilnic proteine, fibre și legume bogate în nutrienți și antioxidanți.

 

Tu ții cont de aceste sfaturi? Te-ai confruntat vreodată cu neplăcutele dureri de spate?

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Africa Studio