Indiferent de cauză, durerea de mijloc reușește să ne „scoată de pe traseu”, oricât de rezistenți ne-am pretinde. E atât de chinuitoare că, până la urmă, ne aduce în imposibilitatea de a ne mai mișca. Nu ține cont de vârstă, de rang, de nimic! Totuși, automedicația nu este o soluție. Căci, ceea ce presupunem noi a fi „o sciatică” ori o durere firească după efort sau în zilele „acelea”, poate ascunde mult mai mult.

Cine-i vinovat că ai dureri de spate?

Răspunsul sincer? Propria noastră ignoranță, în primul rând. Căci, prin orice durere, organismul ne anunță că are de suferit. Și iată cam de ce:

1.Afecțiuni ale coloanei vertebrale
Lumbago, sciatica sau hernia de disc sunt printe cel mai des întâlnite probleme ale coloanei. Lumbago e întinderea musculară în urma unui efort, sciatica însumează o serie de manifestări ale unor afecțiuni ale nervului sciatic, iradiind pe picior, în abdomen sau în brațe, iar hernia de disc presupune uzura discurilor coloanei, motiv pentru care, în final, se ajunge pe masa de operație.

2.Rinichii suferă
O pietricică rebelă care își face loc să iasă printr-un canal îngust reușește să-l blocheze și să dea naștere unei crize acute de rinichi. Durerea nu poate fi descrisă în cuvinte și, de cele mai multe ori, se ajunge la spital. De aceea, câte o ecografie, la anumite intervale de timp, nu face decât bine.

3.Probleme „femeiești”
Fie că este vorba despre perioada sensibilă a lunii, fie de infecții urinare ori alte boli din sfera ginecologică, există posibilitatea ca durerea să se instaleze în spate. Uneori, poate fi vorba despre boli cu transmitere sexuală, care nu se manifestă altfel și evoluează tihnit.

4.Artrita doare
Nemenținându-ne într-o formă fizică optimă, articulațiile au de suferit. În timp, pot apărea așa-numitele „ciocuri”, proeminențe osoase care împiedica mișcarea și anchilozează. De aici și durerea, furnicăturile, înțepăturile și, uneori, chiar ușoarele pareze pe care le simt cei afectați. Mișcarea, la timpul ei, face minuni.

5.Se descoperă la… interne
Și pietrele la fiere, unele tumori, TBC, anomaliile congenitale, osteoporoza, stările inflamatorii și herpesul zoster se numără printre afecțiunile care pot da dureri insuportabile de spate.

Lumina alină

„Cele mai frecvente afecțiuni provocate, atât de efortul fizic intens, în cazul unei persoane sedentare, cât și de suprasolicitarea fizică sau temperaturile scăzute, în cazul celor care practică activități sportive sunt întinderile musculare, crampele, inflamațiile tendoanelor, durerile de coloană vertebrală, hematoamele, afecțiuni ale nervilor periferici și ale articulațiilor.”, spune prof. dr. Berteanu. Tratamentul cu lumină intensă laser de tip HILT sau HIRO tratează afecțiunile sistemului muscular și articulațiile eficient și în timp foarte scurt. Iar prof. dr. Berteanu precizează că: „permite o adâncime mai mare de penetrație și ajută la stimularea țesuturilor din profunzime care, altfel, nu ar fi atinse de laserele convenționale sau de alte proceduri de fizioterapie.”, spune prof. dr. Mihai Berteanu, specialist recuperare medicală, Medicover.

Sursa foto: niasati-bsky.rasanetv.ir