Si pentru ca si tie ti s-a intamplat din diverse motive sa iti amani controale medicale de rutina, noi am intocmit o lista cu unele dintre cele mai importante investigatii pe care ar trebui sa ti le efectuezi cel putin o data pe an, dupa cum urmeaza:

Control ginecologic

Chiar daca de foarte multe ori el este asociat ca o investigatie neplacut pentru cele mai multe femei, controlul ginecologic este extrem de necesar. Efectuat la timp, el reprezinta o masura esentiala pentru sanatatea feminina. Chiar si in eventualitatea unui control de rutina sau a depistarii vreunei efctiuni, medicul specialist poate recomanda efectuarea unei videocolposcopii. Ea reprezinta o metoda prin care este investigat vaginul, vulva si colului uterin cu ajutorul tehnicilor de microscopie directa, cu ajutorul unui colposcop (un tip special de microscop). Foarte important de retinut este faptul ca aceasta investigatie are scopul de a diagnostica anumite leziuni la nivelul aparatului genital inferior.

Analize de sange

Acestea sunt extrem de importante deoarece pot indica diverse patologii si ajuta medicul in stabilirea unui diagnostic si inceperea unei scheme de tratament (acolo unde este cazul). Pentru tine este important sa intelegi ca efectuarea lor in timp util te va feri de eventuale neplaceri. Mai mult decat atat, interpretarea rezultatelor este esentiala, iar recomandarile medicului pot indica adesea schimbari asupra stilului de viata.

Mamografie

Chiar daca in cadrul unui consult ginecologic, iti sunt examinati si sanii e bine sa stii ca un control amanuntit nu strica niciodata, mai ales dupa varsta de 35 de ani. Conform specialistilor mamografia este considerata cea mai importanta metoda de diagnostic imagistic mamar. Acest tip de investigatie efectuata la timp iti poate salva viata, ca atare e bine sa lasi deoparte spaimele si fricile si sa te programezi la specialist.

Si pentru ca ea nu este intodeauna concludenta, medicul iti poate solicita si recomanda alte cercetari suplimentare.

Control stomatologic

Zambetul sanatos poate fi considerat unul dintre cele mai valoroase accesorii.

O dantura stralucitoare si o buna sanatate a cavitatii orale incepe cu educatie si trebuie sa se continue si sa se imbunatateasca in cabinetul stomatologului.

Chiar daca si in acest caz, probabil ca frica este cea care iti da mari batai de cap, sa stii ca tehnicile si metodele de lucru au cunoscut schimbari semnificative. Inovatia a ajuns in acest domeniu la un nivel inalt de executie si performanta, prin urmare putem vorbi despre servicii si proceduri efectuate la rang de arta.

Consult oftalmologic

Cum pentru fiecare zona a corpului tau iti manifesti interes si grija, poate ca nu ar trebui sa uiti nicio secunda de sanatatea ochilor. Efectuat cu profesionalism, un simplu control oftalmologic poate scoate la iveala o serie de probleme pe care le poti avea si de care sa nu fii foarte constienta. Iar daca petreci foarte mult timp in fata computerului, in preajma oricarui dispozitiv care iti solicita vederea sau chiar la volan, probabil ca nu mai trebuie sa iti amani foarte mult vizita la oftalmolog.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/black-and-gray-computer-laptop-159784/