Orice medic oftalmolog îți recomandă să îți odihnești ochii, dacă lucrezi zi de zi la calculator. Dar nu este suficient doar să închizi pleoapele și să te relaxezi câteva minute pe scaunul de la birou. Iată câteva exerciții mult mai eficiente care nu doar că îți limpezesc privirea, dar ajută la păstrarea acuității vizuale în timp și încetinesc procesul de deteriorare a dioptriilor.

Un exercițiu de concentrare

Ia o pauză de 10 minute de la calculator și începe cu acest exercițiu de concentrare ca să îți odihnești ochii. Închide ochii 3 minute, apoi deschide-i și concentrează-te asupra unui obiect aflat foarte aproape de tine. Poate fi degetul de la o mână pe care îl ții ridicat în dreptul ochilor la cel mult 15 cm. Ține privirea pe deget timp de 10 secunde. Apoi, alte 10 secunde privește în zare către un copac sau o clădire. Acest exercițiu ajută ochii să se relaxeze.

Câteva secunde de gimnastică

Da, gimnastică! Poți face gimnastică și cu ochii, pentru că și ei au mușchi. Uită-te 5 secunde spre stânga, apoi 5 secunde spre dreapta. Timp de alte 5 secunde rotește ochii ușor în sensul în care îți este cel mai accesibil. Privește apoi în sus și în jos, succesiv, de câteva ori. După aceste mișcări oculare, stai cu ochii închiși câteva minute și privirea ta se va limpezi.

Clipește să îți odihnești ochii!

Timp de două minute clipește mai des și lung, de aproximativ 15 ori pe minut. Mușchii pleoapelor se vor destinde și privirea va deveni mai receptivă. În timp ce faci acest exercițiu nu trebuie să te concentrezi asupra obiectelor din jurul tău. Privirea trebuie să fie cât mai destinsă!

Acoperă ochii cu palmele

Încălzește-ți palmele frecându-le ușor una de alta și pune-le peste ochii închiși. Așteaptă 5 minute, astfel încât retina și mușchii pleoapelor să se relaxeze complet. Este indicat că faci acest exercițiu odată sau de două ori pe oră, mai ales dacă lucrezi intens la calculator. Așa îți odihnești ochii și nu vei avea prea curând nevoie de ochelari.

Masajul are beneficii și pentru ochi

De câte ori nu te-ai frecat la ochi când erau prea obosiți? Dar gestul nu are efect dacă este puternic și lezează retina. Masează ușor pleoapele circular, timp de câteva minute, apoi așteaptă cu ochii închiși până când simți că oboseala s-a risipit.

sursa foto: 123rf.com