Ce înseamnă BCR?

Cam două milioane dintre români suferă din cauza BCR. Boala nu dă semne decât în stadii extrem de avansate, când rinichii mai reușesc să facă față la numai 10% din capacitate. Problema cea mai mare constă în faptul că apare la orice vârstă, sex sau rasă și necesită tratamente costisitoare. De aceea, controalele periodice, de rutină sunt extrem de importante.

Boli care te pot trimite la dializă

În general, bolile de rinichi, depistate și tratate la timp, corect, se vindecă. Numai că mulți dintre noi nici nu trec pragul cabinetului medical. Așa se face că asemenea afecțiuni devin cronice. Iar cei care suferă și de alte boli cronice nu se gândesc că-și pun rinichii în pericol, nerespectând cu strictețe regulile impuse de tratamentul medicamentos și alimentar. Cum BCR nu dă semne care să alerteze bolnavul, rămâne multă vreme nediagnosticată. Iar când încep să apară simptomele, precum oboseala și anemia, deja nu mai există cale de vindecare. Dializă și transplant, acestea rămân singurele metode prin care se mai poate continua viața. Iată ce boli îți pot distruge rinichii:

1.Diabetul

Combinat sau nu cu obezitatea, face ravagii, mai ales dacă nu este ținut sub control strict.

2.Hipertensiunea

Medicația în această boală impune regimul fără sare. Fiecare gram de sare distruge treptat rinichii și face ca valorile normale să fie cu mult depășite.

3.Ateroscleroza

Fie ea de natură coronariană, fie cerebrală sau periferică creează riscul dezvoltării BCR.

4.Pietrele la rinichi

Când acestea obstrucționează tractul urinar, când sunt însoțite și de infecții urinare mai dese decât una pe an, atunci există și riscul apariției BCR.

5.Insuficiența renală

Acest diagnostic se traduce prin încetarea funcționării sau funcționarea parțială a rinichilor. Aceasta poate fi cauzată de un accident, precum înghițirea unor substanțe toxice, iar dializa nu face altceva decât să curețe rinichii și să-i readucă la starea normală. Însă unii oameni depind pe viață de dializă, din cauza distrugerii lente a rinichilor, în timp. Este o procedură prin care se înlocuiește funcția rinichilor cu ajutorul unui aparat, până la efectuarea unui transplant, dacă acest lucru este posibil.

Dieta are rol de medicament

Trebuie menționat că regimul alimentar și evitarea toxicelor renale sunt factori deosebit de importanți, mai ales în stadiile avansate ale BCR, când asistența permanentă a unui dietetician este absolut necesară.

Sursa foto: kidneydiseasetreatment.space