O rinită se evită!
Sunt şi persoane care nu se pot bucura în tihnă de energia pe care o emană revenirea la viaţă a naturii amorţite după lunile lungi de iarnă. Ereditare sau nu, alergiile creează neplăceri şi suferinţe. Sunt afectate, în egală măsură, căile respiratorii, pielea, nasul şi ochii. Totul începe de la simple furnicături, strănuturi repetate, ajungându-se până la secreţii nazale abundente, urticarie, senzaţie de sufocare şi chiar crize de astm.
Orice tratament alternativ pentru alergii respiratorii trebuie început preventiv cu cel puţin 3 săptămâni înaintea sezonului care cauzează probleme.
Se spune că cei ce suferă din cauza alergiilor sunt cei mai buni indicatori ai calității mediului înconjurător. Totuși, conviețuirea acestora cu alergenii este un calvar. Dacă te numeri printre persoanele din această categorie, iată ce ai de făcut, ca să guști din plin miracolul revenirii naturii la viață:
1.Alcoolul și tutunul dăunează!
În majoritatea tipurilor de alergii și, mai ales, la persoanele cu astm, alcoolul este un inamic de temut. Până și mirosul acestuia poate declanșa o criză. Fumatul e un alt factor de risc. Cel mai bine ar fi să eviți chiar și compania celor care fumează, dacă ești nefumătoare.
2.Cum îți speli rufele, așa respiri
Simți amețeli ușoare la culcare sau la ridicarea din pat? Acarienii au pus stăpânire pe dormitorul tău! Atât lenjeria de pat, de corp, cât și draperiile trebuie spălate numai în mașină, la cel puțin 60°C, pentru a scăpa de alergeni.
3.Plantele sunt frumoase dar nesănătoase
Minunile verzi la ghiveci pe care le iubești atât de mult și pe care le îngrijești cu atâta dragoste îți pot face rău. Seva lor conține o substanță care se răspândește în aerul din jur și care, odată inhalată, declanșează reacții alergice. Ficusul, orhideea, palmierii pitici se numără printre cele mai periculoase.
4.Spală-te cât mai des!
Un duș rapid, după fiecare ieșire din casă, face minuni. Spălarea părului și a pielii expuse e foarte importantă, imediat după intrarea în casă. Astfel, se înlătură orice particulă de praf ori de polen, cu potențial alergen, care s-ar putea răspândi în aerul din locuință.
5.Încălțările la ușă!
Obișnuiește-te să nu intri încălțată în casă și recomandă-le tuturor mebrilor familiei, precum și musafirilor, să facă acest lucru. Pentru a evita răspândirea alergenilor, încălțămintea trebuie curățată și așezată în rafturi speciale, în hol sau la intrarea în casă.
6.Fără chimicale
Ca să nu ai de-a face cu un tratament de lungă durată, evită contactul cu substanțe chimice, precum clorul, detergenții ori cu materiale sintetice, cum ar fi latexul sau cauciucul. Nici la piscină nu ai ce căuta, dat fiind că apa se dezinfectează cu clor.
7.Relaxează-te, și la muncă, și acasă!
Stările de iritare nervoasă, stresul pot accentua neplăcerile provocate de alergii. Încearcă, măcar primăvara, să nu mai lucrezi până târziu în noapte și să te odihnești cât mai mult.
8.Tratamentul contează
De cele mai multe ori, avem tendința de a ne trata după ureche, fără a cere sfatul specialistului. Numai că, netratate corespunzător, alergiile se cronicizează. Medicamentele prescrise de medic trebuie luate cu regularitate, pe o perioadă destul de lungă de timp. Nu uita niciodată pastilele acasă, mai ales dacă ieși în natură.
Sărutul e de leac!
Nu e doar o părere neavizată, ci rezultatul unor studii aprofundate ale oamenilor de ştiinţă japonezi. Un sărut prelungit, de 30 de minute, e un medicament de excepţie în tratarea alergiilor. Împiedică producţia de histamină, substanţa responsabilă de declanşarea simptomelor neplăcute ale alergiilor la polen.
Sursa foto: Flickr.com