„De aceea, este important ca ele să fie informate despre acele simptome care necesită atenție medicală imediată”, mai spune ea. Iată care sunt principalele probleme pe care nu ar trebui să le ignori:

Durerile de picioare pot semnala numeroase afecțiuni: de la probleme circulatorii, până la artrite sau reumatism. Durerile și umflăturile picioarelor sunt simptome pe care cele mai multe femei le trec cu vederea și le pun pe seama mersului pe jos sau a unui stil de viață sedentar. Însă ele sunt primele simptome care anunță instalarea unei boli mai grave. Predispuse la aceste probleme sunt în principal femeile care se apropie de menopauză sau care au luat în greutate în ultimii ani.

De exemplu, ai auzit vreodată de coxartroză? Ai risc crescut pentru această afecțiune mai ales dacă ai kilograme în plus și dureri de picioare. Dacă citești acest articol surprinzător, vei afla cât de ușor este să confunzi această afecțiune cu o alta, mai ales că durerile nu sunt localizate în locul de unde pornește afecțiunea. Consultând lista de simptome din articol, vei putea să îți dai seama dacă ești în pericol să dezvolți această boală de-a lungul timpului.

Simptomele asemănătoare gripei (oboseală, amețeli, transpirații reci și frisoane) pot indica o simplă viroză sau pot fi primele semne ale unui atac de cord. „Femeile nu fac infarct așa cum se vede în filme, cu dureri acute în piept. Uneori, se simt ca și când ar avea o răceală, așa că nu dau mare atenție simptomelor care indică o problemă la inimă”, spune Goldberg.

De aceea, femeile ajung, în medie, cu 11 minute mai târziu la urgențe decât bărbații, pentru care infarctul se manifestă diferit, de cele mai multe ori. Alte simptome ale unui posibil infarct sunt respirația îngreunată, șuierătoare, senzația de presiune în brațe, piept sau stomac.

Înțepăturile sau furnicăturile în mâini sau picioare sunt primele simptome ale instalării diabetului, însă acestea nu sunt suficient de deranjante pentru ca pacienții să se adreseze rapid medicului. De aceea, majoritatea celor care sunt prediabetici nu află decât în momentul în care afecțiunea s-a agravat. Atunci, simptomele devin mai severe și includ sete sau foame excesivă, scădere în greutate, oboseală cronică, urinări frecvente sau vedere încețoșată. Ai risc crescut de a face diabet, dacă ai un istoric medical al acestei boli în familie, dacă ai peste 45 de ani sau dacă ai mai multe kilograme în plus și un stil de viață nesănătos.

Balonarea și durerile pelviene sunt semnele timpurii ale cancerului ovarian, o boală care poate fi tratată cu succes, dacă este descoperită în stadiul incipient. „Dacă este diagnosticat la timp, cancerul ovarian are o rată de vindecare de 90%, spune Barbara Goff, profesor de medicină la Universitatea din Washington. Bineînțeles, nu orice senzație de balonare sau durere pelviană trebuie să fie un motiv de îngrijorare. Însă dacă, pe lângă acestea, ai un istoric în familie de cancer ovarian sau la sân, dacă ai fost testată pozitiv pentru prezența genelor BRCA 1 sau BRCA 2, ai urmat tratamente hormonale sau ai avut schimbări privind obiceiurile alimentare (nu mai ai poftă de mâncare, ai dificultăți în a mânca sau dureri abdominale), iar aceste simptome durează mai mult de o săptămână și se petrec zilnic, este momentul să te programezi la un medic.

Odată cu înaintarea în vârstă, sănătatea ar trebui să devină o prioritate pentru fiecare dintre noi. Orice afecțiune descoperită la timp înseamnă șanse mai mari de vindecare sau de a o ține sub control, așa că nu ignora simptomele care te pot ajuta să identifici la timp eventualele probleme de sănătate.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Dasha Petrenko