E mai ușor să previi decât să tratezi. Nimic mai adevărat, mai ales când vine vorba despre afecțiunile care stau la pândă în prag de iarnă. Frigul, umezeala, schimbările de temperatură sunt numai câțiva dintre „aliații” virusurilor care circulă nestingherite în aer. Prin urmare, riscul de a face o pneumonie, o criză de astm și chiar un infarct, în cazul suferinzilor de afecțiuni cardiovasculare, crește considerabil în anotimpul geros. Indiferent de vârstă, iarna, suntem vulnerabili, dacă nu avem un sistem imunitar puternic și dacă nu luăm măsuri de precauție.

Ce e de făcut în prag de iarnă

1.Atenție la alergii!

Chiar și în această perioadă, există alergeni în aer. „Sunt plante care polenizează în acest moment și care pot declanșa alergii la persoanele sensibile. Frigul și umezeala sunt factori declanșatori de crize de astm. În plus, rinitele alergice sunt foarte des întâlnite și se confundă ușor ca simptomatologie cu răcelile și guturaiurile. De aceea, este indicată vizita la medic, încă de la primele semne de boală.”, avertizează Dr. Poliana Leru, medic primar alergolog. Mai trebuie subliniat și că statul prelungit în frig și vânt poate duce la apariția urticariei.

2.Hrănește-te!

Iarna, suntem mai predispuși la îngrășare. Pentru că ne mișcăm mai puțin și din cauză că mâncăm nesănătos, probabil ca urmare a moștenirii genetice, de la strămoși, care se alimentau cu grăsimi înaintea iernii, consumul energetic pentru menținerea temperaturii fiind mai mare în acest sezon. Deci, ai grijă nu doar să mănânci, ci să te hrănești!

3.Nu te înfofoli!

Una dintre marile greșeli este că ne îmbrăcăm prea gros și facem mult prea cald în locuință. Nimic mai dăunător, mai ales pentru copii. „Temperatura ideală ambientală pentru un organism călit și capabil să ignore boala este de 22-23 grade. În casă, nu trebuie să ne îmbrăcăm gros, iar afară avem nevoie de haine care să ne permită să ne mișcăm lejer, fără să transpirăm, indiferent de vârstă.”, spune Dr. Ana Culcer, medic primar pediatru-neonatolog.

4.Vaccinează-te!

Înainte de a contacta vreo boală de sezon, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te vaccinezi, atât tu, cât și ceilalți membri ai familiei. Afecțiuni precum, gripa, meningita pneumococică sau infecția cu rotavirus fac tot mai multe victime, mai ales printre copii. „Gastroenterita cu rotavirus este foarte contagioasă şi extrem de frecventă în primii 2 ani de viaţă. Vaccinarea timpurie poate preveni majoritatea cazurilor de boală severă şi complicaţiile acesteia. Considerăm că vaccinarea este o abordare sigură şi eficientă pentru a obţine protecţie pe termen lung.”, spune Prof. Dr. Ioana Alina Anca, de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului “Prof. Dr. Alfred Rusescu”.

Sursa foto: shutterstock.com