Bronzul sănătos
Deși unii oameni îl consideră un standard de frumusețe, bronzul sănătos este pur și simplu un mit. Expunerea la razele UV ale soarelui are ca principal efect îmbătrânirea prematura a pielii, putând crea numeroase probleme la nivelul epidermei, precum pete de hiperpigmentare, riduri adânci, îngroșarea fibrelor de elastina sau chiar cancer de piele.
Bronzul se formează deoarece organismul eliberează melanina ca o metoda de a se proteja împotriva radiațiilor ultraviolete. Folosește întotdeauna crema cu un nivel ridicat de protecție solara și documentează-te temeinic în privința pericolului pe care îl reprezinta arsurile solare.
Apa mării este bună pentru piele
Este adevărat că apa sărată de mare conține anumite minerale benefice, precum magneziul și potasiul. La concentrația corectă, apa sărată poate exfolia pielea, echilibra producția de sebum și elimina bacteriile responsabile pentru apariția acneei.
Însă băile prea lungi în mare pot avea și efecte nocive. Salinitatea excesivă poate deshidrata pielea, iar efectul exfoliant poate provoca, în timp, iritații. Așa că oricât de mult ți-ar plăcea să stai în apă, nu exagera cu sesiunile de înot și fă întotdeauna duș când te întorci de la plajă.
Nu uita că, deși apa de mare poate avea și proprietăți benefice, în ea se pot regăsi și numeroși agenți poluanți.
Nu poți înota în timpul menstruației
Chiar dacă menstruația poate avea și câteva efecte neplăcute asupra stării tare de spirit, ar fi eronat să nu te bucuri din plin de vacanța la mare din cauza ei. Este perfect în regulă să înoți în timpul menstruației, atât timp cât folosești un tampon sau o cupă menstruală.
Înotul în mare este practic un exercițiu fizic ușor care îți poate ameliora crampele și îți poate regla chiar și fluxul menstrual.
Nu trebuie să înoți cu stomacul plin
Mitul conform căruia nu trebuie să mănânci înainte de înota este bazat pe faptul că, după o masă, circulația sângelui este concentrată în stomac, pentru a facilita digestia. Există teoria conform căreia circulația redusă a sângelui în membrele inferioare poate provoca crampe. Acestea te pot imobiliza în timpul înotului și pot duce chiar la înec.
Adevărul este însă că organismul pur și simplu are suficient sânge pentru a susține orice activitate în timpul digestiei. În plus, crampele pot fi provocate de diverși factori precum deshidratarea, dezechilibrul electrolitic sau oboseala, factori care variază de la individ la individ.
Sigur, înotul după o masă copioasă nu va fi tocmai confortabil, însă este improbabil să faci o crampă din această cauză. Chiar și în cazul nefericit în care ți s-ar pune un cârcel în timp ce înoți, cu siguranță vei putea face suficiente mișcări pentru a te menține în siguranță.
Documentează-te întotdeauna înainte să accepți mituri de acest fel și nu lăsa prejudecățile să îți strice vacanța.
Sursă foto: Shutterstock.com