Mai multe studii au determinat caracterul ereditar al bolii. Astfel, peste 60% dintre pacienții cu psoriazis au mai avut cel puțin un caz similar în familie. Deși ereditară, boala nu este contagioasă și nu se transmite către alte persoane nici măcar la contactul cu sânge infectat. „Psoriazisul este o boală comună a pielii pentru care, din păcate încă nu s-a găsit o modalitate de vindecare completă. În practică, pentru majoritatea pacientilor care dezvolta psoriazis nici o cauză evidentă nu poate fi detectată”, declară doctorul Comănescu, coordonator al clinicilor Psoremiss. De obicei, lumina soarelui este benefică pentru psoriazis, desi uneori ea face mai rău (în special în cazul în care pielea devine arsa). Un aport ridicat de alcool şi fumatul pot agrava psoriazisul, de asemenea. Aceasta afectează în mod egal femei și bărbați și are o probabilitate de apariție mai mare la pacienții care au cazuri în familie.
„Noi recomandăm tuturor pacienților tratamentele naturiste și ne bucurăm că tot mai mulți dintre ei au înțeles că un astfel de tratament este mult mai eficient și mai sănătos pentru corpul și metabolismul lor. Tratamentul naturist pentru psoriazis se bazează pe folosirea plantelor, ierburilor și uleiurilor naturale cu efecte benefice pentru corp. Plante precum floarea soarelui, aloe vera, jojoba, ovăz sunt folosite în compoziția unguentelor ce se aplică pe zonele afectate, ca obiect al unui tratament foarte eficient.”, adaugă Dr. Comănescu.
Există și anumite forme atipice ale bolii, însă în principiu, boala comportă trei stadii: progresiv, de staționare și regresiv. În primă instanță pielea se înroșește, iar în stadiul progresiv, culoarea petelor este foarte luminoasă, iar pielea ușor umflată și tare. În stadiul de staționare erupția încetează, petele se unesc și devin palide, iar în stadiul de regres erupția dispare complet și se formează niște mici pete întunecate în loc. În afara plantelor folosite pentru fabricarea unguientelor aplicate cutanat, există și anumite diete naturiste, care ajută la curățarea hepatică, și deci la combaterea surselor psoriazisului și la tratarea eficientă a acestei afecțiuni.
Sursa studiu: www.bad.org.uk
Sursa foto: pixabay.com